Država će majkama davati od 10 do 50 odsto vrednosti stana

Vlada Srbije usvojiće 5. januara uredbu kojom će majkama dece rođene 1. januara 2022. i kasnije omogućiti da dobiju od 10 do 50 odsto iznosa za kupovinu prve nekretnine.
Država će majkama davati od 10 do 50 odsto vrednosti stana
Foto: Pixabay
Ovo je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o merama populacione politike.
"Prvenstveno se vezujemo za majku deteta - to pravo će preći na oca u slučaju smrti majke. Ako kuća u Babušnici košta 40.000 evra, majka od države za kupovinu te stambene jedinice dobija poklon u iznosu od 15.000 ili 20.000 evra", rekao je Vučić.
Država je za subvencionisanje kupovine prve kuće ili stana za majke koje dete rode od 1. januara 2022. godine namenila ukupno 10 milijardi dinara, što je oko 85 miliona evra. Ovo je predviđeno izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
 
Precizan način subvencionisanja kupovine prve nekretnine za majke utvrdiće Vlada.
 
Zakonom se predviđa da majke ovu subvenciju mogu da ostvare do detetovog prvog rođendana.
 
Ko će imati pravo na ovu subvenciju?
 
Pravo na novac iz državne kase za kupovinu stana imaju majke koje imaju državljanstvo i prebivalište u Srbiji, ali i one koje imaju status strane državljanke ili stalno nastanjenog stranca, uz uslov da je dete rođeno u našoj zemlji. 
 
Brak neće biti uslov za ostvarivanje ovog prava.
 
Kupljena nekretnina neće moći da se otuđi pet godina od kupovine, odnosno bez saglasnosti organa starateljstva. 
 
Zahtev će majke moći da podnesu najduže godinu dana od rođenja prinove, a iznos koji će dobiti odrediće Vlada.
 
O pravu na kupovinu stana uz državno učešće odlučivaće komisija koju imenuje Vlada. U njoj će biti predstavnici organa i ustanova nadležnih za socijalna pitanja, brigu o porodici, demografiju, finansije, privredu, građevinarstvo, brigu o selu i Republičkog geodetskog zavoda. Predsednik komisije će biti ministar za socijalna pitanja.
  • Milica Tadić

    08.02.2022 08:31
    Zašto
    Samorana sam majka dvoje dece. Cerka ima 14 godina sin ima 9. Zivim kao podstanar dve godine, radim u drzavnom sektoru imam primanje od 45000 dinara. Pomoc oko hrane imam od oca i majke koja je obolela od karcinoma po treci put... Otac jednog deteta je u zatvoru zbog "tesko ubistva u pokisaju" tj mene. Osudjen je na 10 godina zatvora, ostalo mu je jos 4 godine.
    Zašto ja kao majka dvoje dece koju sam rodila pre 2022-e godine ne bih mogla da ostvarim prava na isto sto I druge samohrane majke.
    Macvanski okrug?
    Divlji zapad?
    Svoja politika?
    Zašto????
  • Ganimeta

    05.02.2022 08:37
    pitanja
    Molim vas kazite mi dali ja imam pravo na pomoc kupovini kuce.Majka sam cetvoro dece i nemam nikakvu imovinu na moje ime. Hocu da znam dali imam pravo da obezbedim svoju decu.
  • Ivana asanovic

    14.01.2022 11:24
    Sada 4 deteta
    Ja imam 4 deteta dve bliznakinje od 7 godina koji pohadjaju prvi razred podstanari smo zovimo od socijalne pomoći od tih bebu od godinu dana placamo 130e kiriju kako vas nije sramota koja vlada sta usvaja koje zakone da mi koji stvarno nemamo nista zovimo pod ulicama i dana deca vise trpe nego jedu i skoluju ova država je 0 samo to mogu da kažem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.