Viši sud: Zabranjen nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma oko Valjeva

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro litijum Balkan.
Viši sud: Zabranjen nastavak geoloških istraživanja bora i litijuma oko Valjeva
Foto: 021.rs
To je saopšteno iz advokatske kancelarije Sretena Đorđevića, koja zastupa meštane nekoliko valjevskih sela.
Ova privremena mera će, kako se navodi u saopštenju, trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum Balkan i da se odbije zahtev Euro litijum Balkan za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko - Mionički basen.
"Podsećamo da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali 7. novembra u Lukavcu. Tada su oni zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro litijum Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije. Razlog okupljanja su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet kojima je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije.
 
Meštani sela u dolini Kolubare će, kako se ističe, nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.
  • komšinica

    31.12.2021 08:59
    Daj bože da ovo do kraja ostane lepa vest, pa da se možda i nastavi u istom maniru. A advokatu svaka čast, ako ništa drugo- onda na istrajnosti, čovek se time bavi "oduvek" i zapravo deluje da ima znanja ali i obraza! Jako lepo ga možete poslušati na temu Rio Tinta ovde
    https://www.youtube.com/watch?v=WGLK3r8ZskI
  • Antimatter

    31.12.2021 03:29
    @Novosađanka

    Znaš onu, ništa nije tako trajno kao privremeno rešenje.
  • Novosađanka

    30.12.2021 21:42
    Ta nemojte kasti
    Ne bih da mračim ali nisam u stanju da se radujem dok tu stoji reč "privremeno." Nadam se da grešim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.