Mihajlović: Rio Tinto do sada Srbiji platio oko 13 miliona dinara na ime naknada za istraživanja

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da je Rio Sava Exploration, kćerka firma Rio Tinto, do sada na ime naknade za geološka istraživanja platila Srbiji oko 13 miliona dinara.
Mihajlović: Rio Tinto do sada Srbiji platio oko 13 miliona dinara na ime naknada za istraživanja
Foto: 021.rs

Naknada za eksploataciju bi zavisila od količine eksploatisanog minerala jadarit.

Mihajlović je rekla da je naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina regulisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

"Rio Tinto je za geološka istraživanja do sada platio državi Srbiji 13.034.650 dinara, a finansijske obaveze po osnovu ekploatacionog prava zavise od količine eksploatisane rude, što se može precizirati tek kada to privredno društvo, nakon dobijanja neophodnih odobrenja, počne sa eksploataciojom i kroz kvartalne izveštaje izrazi količinu rude koja je eksploatisana", rekla je Mihajlović.
 
Istakla je da ne postoji nikakav ugovor između države Srbije i njenih institucija sa kompanijom Rio Sava Exploration, niti sa bilo kojom drugom kompanijom za eksploataciju rude jadarita.
 
Mihajlović je rekla da Srbija ima obavezu da poštuje zakonske propise, kao što i svaki potencijalni nosilac istraživanja ili eksploatacije ima obavezu da ispuni propisane zakonske uslove da bi mogao da aplicira za bilo koje od prava u oblasti geologije i rudarstva.
 
"Konkretno, za projekat 'Jadar' urađen je elaborat kojim su overene rezerve litijuma i bora u količini od 158.647.256 tona rude, čemu je prethodilo sprovođenje geoloških istraživanja koje je kompanija Rio Sava Exploration sprovodila u skladu sa odobrenjima koja su izdavana od 2004. godine", rekla je Mihajlović.
 
Dodala je da se na zahtev meštana Gornjih Nedeljica sa projektom "Jadar" stalo i da je ključno za sve dalje odluke u vezi sa projektom da se završe studije u vezi sa njegovim uticajem na životnu sredinu, na osnovu čega će i građani moći da daju svoj stav, kad budu poznate sve činjenice.
 
Na pitanje da li je logično da stručnjake za Studiju o uticaju na životnu sredinu angažuje sama kompanija, a ne država, Mihajlović je rekla da Ministarstvo rudarstva i energetike po važećoj zakonskoj regulativi nema mogućnost da određuje privredne subjekte i projektantske organizacije koje će raditi investiciono-tehničku dokumentaciju.
 
"Nadležna ministarstva kroz kontrolnu funkciju daju saglasnost na dostavljenu projektnu dokumentaciju i Studiju uticaja na životnu sredinu. U konkretnom slučaju 'Jadar', Ministarstvo zaštite životne sredine daje saglasnost, odnosno procenjuje da li je studija uticaja na životnu sredinu adekvatno sagledala sve čionioce uticaja eksploatacije", rekla je Mihajlović.
 
Istakla je da sve studije "svakako ne može raditi bilo ko, jer investiciono-tehničku dokumentaciju mogu raditi firme ili institucije koje imaju relevantno iskustvo i odgovarajuće licence, kako bi bili ispunjeni svi standardi koji se zahtevaju za ovakve projekte".
  • MonteDushano

    13.01.2022 09:34
    Botovi su najsrpskiji ljudi na svetu, heheh. Mračnjaci nijedni.
  • Bojan

    07.01.2022 21:31
    Pa država je potrošila više od toga samo zato što je meni 15 godina razvlačila postupak utvrđivanja naknade za eksproprijaciju zemljišta. Istresli su mom advokatu preko 30 hiljada evra za troškove, a gde je rad suda i državnih organa koji su se s nama unedogled dopisivali, a još koliko su mi više platili jer su cene zemljišta skočile...
  • Djole

    07.01.2022 06:20
    "Džaba vam novci, moji sinovci"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija