Politikolog Vlajić: Pitanje referenduma netransparentno, vlast ponovo nešto podvaljuje

Pitanje referenduma je toliko netransparentno da ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta je to tačno uspeh za vladajuću koaliciju, ocenio je politikolog Stevan Vlajić.

A da bi referendum uticao na ishod aprilskih izbora neophodno je apsolutno opoziciono jedinstvo po pitanju glasanja za opciju "NE", ali sve opozicione političke organizacije nisu shvatile važnost i potencijal glasanja 16. aprila, kaže za Danas politikolog Stevan Vlajić. 

"Očigledno je bilo da žele da iskoriste dvotrećinsku većinu u parlamentu i odsustvo cenzusa na referendumskom glasanju kako bi ostvarili svoje ciljeve, ali kako je pitanje na referendumu ('Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije') toliko neprecizno, ostaje nejasno da li će se ustavne promene odnositi samo na pravosuđe ili su strahovi određenih političkih organizacija opravdani – da će se novim Ustavom izmeniti i druge tačke važne za funkcionisanje države i društva. Bilo kako bilo, javne rasprave nije bilo, referendum se provlači ispod žita i jasno je da nam vlast ponovo nešto 'podvaljuje'", objašnjava Vlajić za Danas.

Zaključuje da je neophodno "apsolutno opoziciono jedinstvo po pitanju glasanja za opciju 'NE', ali i relevantne kontrole koje bi mogle da budu pokazna vežba za jake izborne štabove u aprilu.

  • Djekson

    10.01.2022 21:14
    Eto Podvaljuju vam
    I sad Spavanje tek posle Referenduma
    To je Nezdravo
  • Milica

    10.01.2022 11:36
    Samo NE
    Podrska samo referendum posle izbora je ispravan.
  • Sanja

    10.01.2022 11:36
    Referendum
    Posle izbora!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija