Virusolog: I pored velikog broja novozaraženih nema velikog opterećenja zdravstvenog sistema

Virusolog Tanja Jovanović ocenila je da je epidemiološka situacija u Srbiji veoma nepovoljna s obzirom na veliki broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou.
Virusolog: I pored velikog broja novozaraženih nema velikog opterećenja zdravstvenog sistema
Foto: 021.rs

Dodala je da je dobro što samo 1,5 do dva odsto slučajeva zahteva hospitalizaciju.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), ona je ocenila da i pored velikog broja novoinficiranih na dnevnom nivou, nije došlo do velikog opterećenja zdravstvenog sistema.
 
Navodeći da omikron soj uglavnom daje blažu kliničku sliku, navela je da u slučaju lakših simptoma, treba ostati kod kuće i koristiti simptomatsku terapiju.
"Obično su to niže temperature između 37 i 38 stepeni, treba uzimati lekove koji snižavaju temperaturu, vitaminske suplemente i pravilnu ishranu. To je prvi savet. Ukoliko simptomi ne prolaze za nekoliko dana, potrebno je sprovesti kompletnu dijagnostiku i dalji tretman u zavisnosti od nalaza", navela je članica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.
 
Dodala je da stariji pacijenti koji imaju određene komorbiditete i koji nisu vakcinisani mogu i kod infekcije omikron sojem da razviju težu formu bolesti.
 
"I osobe koje su vakcinisane mogu da budu inficirane ali one koje su primile i buster doze su dosta dobro zaštićene od samog oboljenja, ali nisu zaštićene od infekcije pa imaju asimptomatske ili blagu infekciju", navela je Jovanović.
  • Shin Sekai

    11.01.2022 01:34
    Pa nema opterecenja jer je proslo nekoliko dana od pocetka. Obicno hospitalizacije kasne desetak dana.
  • XYZž

    10.01.2022 21:44
    Nema opterećenja zdravstvenog sistema???
    Probajte da dočekate red kod npr. pedijatra ili u kovid ambulanti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija