Srpski pedijatri upozorili: Od omikrona oboleva veći broj dece, roditelji da se vakcinišu

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da je usled širenja omikron soja korona virusa, vrlo izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece.
Srpski pedijatri upozorili: Od omikrona oboleva veći broj dece, roditelji da se vakcinišu
Foto: Pixabay
Podaci iz USA i zemalja Evrope kazuju da broj registrovanih slučajeva korona virusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.
Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C), navodi Udruženje pedijatara.
"Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina. Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od četiri godine. Posebno zabrinjavajuće je da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije", navode pedijatri.
 
Ističu da je jedini način da zaštitimo decu uzrasta do četiri godine vakcinacija svih u njihovom okruženju.
 
"Udruženje pedijatara Srbije stoga još jednom apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. U istom kontekstu, Udruženje apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću,'buster' dozu vakcine protiv kovida", navodi Udruženje.
  • XYZž

    11.01.2022 13:39
    Kako kod nas uopšte znati ko je i čime zaražen?
    Za vikend, nakon 3h čekanja u dežurnoj ambulanti, bolesno dete uopšte nije testirano, a koliko je takve dece čekalo....
    Najbolje će još biti da izjave da vakcinišemo bolesnu decu.
    Ovde je neko gadno pobrkao lončiće
  • ///

    11.01.2022 13:30
    Mozete da pisete i da su Marsovci to izjavili.
    Ime, prezime svakog pedijatra da znamo šta kaže.
  • Roditelj

    11.01.2022 11:27
    Glasanje u skolama
    Pedijaatri bi trebalo da se pobune i protiv glasanja u skolama. Dan pre pocetka drugog polugodista u OS "Djordje Natosevic" u NS masa ljudi ce setati kroz skolu.
    Toliko o brizi za decu. Roditelji brinu, direktor mora da ustupi skolu za glasanje, a ovu vlast bas briga za decu. Zlo vlada Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.