Tiodorović: Sledi druga faza omikrona, obolevaće stariji

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da će sadašnji talas epidemije korona virusa imati dve faze.
Tiodorović: Sledi druga faza omikrona, obolevaće stariji
Foto: 021.rs
U prvoj, koja je sada u toku, oboljevaju mlađi, deca i ljudi srednje životne dobi.
 
U drugoj fazi, koja se, kako je Tiodorović rekao, može očekivati sledeće nedelje ili nedelju dana kasnije, više će oboljevati stariji ljudi, posebno teški i hronični bolesnici.

Činjenica da se omikron soj virusa širi 10 do 15 puta brže nego raniji sojevi može napraviti problem zdravstvenom sistemu, koji je, naveo je Tiodorović, već sada na udaru jer se broj obolelih zdravstvenih radnika procenjuje na između sedam i 10 odsto.

"To može napraviti situaciju da kada nam bude trebalo najviše zdravstvenih radnika budemo u problemu", rekao je Tiodorović.
 
Naveo je i da dodatni problem predstavlja to što se u februaru može očekivati porast oboljevanja od gripa, koji se već pojavio, a porastu može doprineti i nastavak školske godine, jer su đaci, kako je rekao, motor širenja gripa.
 
Ocenio je da kovid ambulante sada trpe ogroman pritisak koji se preneo sa trgova i dočeka i da je sada kasno da se donesu rigoroznije protivepidemijske mere.
 
Njih je, prema Tiodorovićevoj oceni, trebalo doneti mnogo ranije.
  • Mirjana

    16.01.2022 14:53
    Sami su priznali da je oprema za bolnice kasnila 2 nedelje, dakle kolege nisu imali maske, rukavice, skafandere 14 dana ilti 2 nedelje.

    Radili smo sa krpenim maskama, bez rukavica, skafandera.


    Krizni štab nije ništa uradio da se epidemija koliko toliko uspori, i kada dođu izbori biće u celoj Srbiji 40 pozitivnih a posle izbora 20.000 pozitivnih, i razumem građane što su besni i što prave proteste protiv kriznog štaba. Svakako treba da daju svi ostavku i da se više ne pojavljuju na TV.
  • Mozdani udar

    16.01.2022 11:25
    Ovoga verovatno licno virus izvestava o svojim namerama.
  • Dejan

    16.01.2022 10:31
    Posao
    Jel daje kladza neku kvotu na ovakve izjave, moze tio i da profitira ! Na osnovu kojih on to dokaza sme ovako nesto da govori u javnosti ? Jel mozda problem biti u srbistanu zarazen nekim virusom ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.