RIK: Na referendumu "da" reklo 59 odsto građana, a "ne" 39 odsto

Republička izborna komisija saopštila je da je na referendumu o promeni Ustava u delu pravosuđa podršku izmenama dalo je 59,71 odsto, dok je protiv bilo 39,26 odsto.
RIK: Na referendumu "da" reklo 59 odsto građana, a "ne" 39 odsto
Foto: 021.rs
Ovo je na osnovu 98,79 odsto obrađenih glasačkih mesta.
Glasalo je 1.960.010 građana, odnosno 30,65 odsto od broja upisanih u glasački spisak.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je bilo 19.496 nevažećih glasačkih listića, odnosno 0,99 odsto od broja glasača koji su glasali.
 
"Ovo nisu konačni rezultati, ali možemo smatrati da je to rezultat koji je veoma blizak konačnom rezultatu", rekao je on.
 
Na pitanje novinara da li su zabeležene neregularnosti tokom glasanja na referendumu, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je odgovorio da "do sada nijedan prigovor nije stigao na adresu RIK koji bi se odnosio na neke posebne neregularnosti na bilo kom biračkom mestu".
 
On je rekao da je glasanje građana sa Kosova i Metohije "proteklo u najboljem mogućem redu uzimajući u obzir sve okolnosti koje su pratile glasanje ovih glasača".
 
"Njima je omogućeno da glasaju u četiri grada van teritorije Kosova i Metohije", rekao je Dimitrijević.
 
Upitan da oceni kako je protekao referendum, Dimitrijević je rekao da "za sada prigovora nema, što znači da je referendum protekao u najboljem mogućem redu".
 
"Učinili smo sve da ga učinimo apsolutno bezbednim u smislu zaštite od zarazne bolesti kovid19 na svim biračkim mestima", rekao je on.
 
Dimitrijević je dodao da je bilo oko 2.500 posmatrača na svim biračkim mestima.
 
"Ne možemo da poredimo referendumsku izlaznost sa bilo kojom drugom izlaznošću vezanom za sprovođenje redovnih izbora, predsedničkih ili parlamentarnih, jer se radi o potpuno dve različite stvari", rekao je Dimitrijević.
 
On je jučerašnji referendum uporedio sa referendumom iz 2006. godine. Dimitrijević je rekao da je "taj referendum trajao dva dana i da je tokom ta dva dana izlaznost bila nešto blizu 55 odsto", ocenivši da je izlaznost na jučerašnjem referendumu "zadovoljavajuća".
 
Dimitrijević je podsetio da je krajnji rok za objavljivanje konačnih rezultata referenduma petak, do 20 časova, ukoliko ne bude ponovnog glasanje na nekom biračkom mestu. 
  • dz0

    17.01.2022 17:59
    matematika
    Sa 30% izaslih, nije bas "narod" rekao da.. vec samo njih oko milion i 200....
    No o tome se ne prica, referendum bi morao biti obavezan da bi imao smisla.

  • dobrivoje

    17.01.2022 13:40
    @V 17.01.2022 • 10:22
    Iskreno šta narod zna,niti znaju ovi što su glasali DA za šta su glasali niti ovi što su glasali NE,važno je samo da je kontra od one druge strane. Ja bar nisam nigde video objašnenje opozicije zašto glasati NE,niti od strane vlasti konkretno zašto DAA.
    U svakom slučaju ovo je urađeno po nalogu EU i moralo je da prođe,bilo sad bilo nakon promen vlasti.Ko drugačije misli je poprilično naivan.
  • Velika izlaznost

    17.01.2022 13:09
    rusi Vucica
    Velika izlaznost rusi Vucica, videlo se juce, ima samo 18% podrske. Vrsiti propagandu do aprila da sto vise ljudi izadje na izbore, SNS paraziti ce pasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija