Srbija se zadužuje 100 miliona evra za brzi internet u selima

Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat uvođenja širokopojasnog intreneta u ruralnim predelima.
Srbija se zadužuje 100 miliona evra za brzi internet u selima
Foto: 021.rs
Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu (projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima 2) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.
Svrha projekta je pomoć Srbiji u ubrzanju razvoja brzih širokopojasnih mreža u belim zonama (bez pristupa širokopojasnoj mreži) širom ruralnih područja, sa fokusom na škole kao pristupne tačke i prioritetne korisnike ruralnih širokopojasnih mreža, piše Nova ekonomija.
Plan je da se što većem broju seoskih naselja obezbedi konekcija brzine od najmanje 100 megabita po sekundi (Mbps). U naseljima u kojima nema škole kao pristupne tačke biće korišćene druge javne ustanove. 
 
Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenjuje da će preko 90 odsto pristupnih tačaka uključenih u Projekat biti seoske škole. 
 
Banka će finansirati projektovanje i izgradnju širokopojasne infrastrukture koja će povezivati 1.200 škola i javnih ustanova u Srbiji sa postojećom širokopojasnom infrastrukturom.
 
Pod kojim uslovima se Srbija zadužuje?
 
- Rok za završetak projekta je 31. decembar 2025. godine, 
- zajam se isplaćuje u dve dve tranše, a obe u iznosu do 50 miliona evra,
- period dospeća zajma je do 15 godina, uključujući period početka do tri godine nakon čega će početi isplata glavnice zajma u 24 jednake polugodišnje rate, - prvi datum otplate zajma je 22. decembar 2024, a poslednji 22. jun 2036. godine,
- primenjivaće se varijabilna kamatna stopa jednaka referentnoj kamatnoj stopi- šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za fiksnu maržu od jedan odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom,
- predviđena je mogućnost prevremene otplate, kao i otkazivanja zajma, u minimalnom iznosu od milion evra,
- upisna provizija po stopi od jedan odsto ukupnog zajma (milion evra) plaća se jednokratno banci iz spostevnih sredsatava zajamoprimaca i iznosiće 500 hiljada evra za prvu i 500 hiljada evra za drugu tranšu,
- stopa provizije na nepovučeni deo zajma iznosi 0,5 odsto na godišnjem nivou. 
 
Ugovor predviđa i obavezu Srbije da, preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniikacija (MTTT), radi sa konsultantima i drugim relevantnim državnim i lokalnim organima na razvoju i primeni programa obuke o digitalnoj pismenosti i informisanja zajednica u ruralnim područjima. 
 
Potrebno je obezbediti da najmanje 4.000 pojedinaca (uključujući 2.000 žena) prođe osnovnu obuku o digitalnoj pismenosti, a da najmanje 500 ljudi bude obučeno za korišćenje eUprave u regionima koji su obuhvaćeni projektom.
 
Projekat je deo veće inicijative i predstavlja nastavak Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima potpisanog 30. decembra 2020. godine, koji je obuhvatio 600 naselja. 
  • Dragan

    18.01.2022 08:50
    ah
    Već vidim babe u svinju sa široko pojasnim internetom. Al će se neko opariti a internet videti selo neće.Miže li internet hraniti piliće, okopavati, sejati,brati,prskati ?
  • Realista

    18.01.2022 08:38
    Budućnost!
    A sad kad naši vremešni 70+ građani opletu po opoziciji na mrežama, kad vide šta se sve izgradilo u Srbiji na Jutjubu...ima ludnica da bude!
  • Banderaš

    18.01.2022 08:38
    Sunovrat
    Juče se srbija zadužila 70miliona € da bi plaćati započeti posao restitucije. Danas pričamo o 100 miliona€ novog duga i sve te odluku se donose previše brzo i netransparentno i pretpostavljam da će bar pola od tog novca biti pokradeno od SNS do izbora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.