Nove prozore i vrata dobija 6.000 domaćinstava, slede još dva poziva za zamenu stolarije

Oko 2.000 domaćinstava u Srbiji je kroz sprovođenje mera energetske efikasnosti dobilo nove prozore i vrata.
Nove prozore i vrata dobija 6.000 domaćinstava, slede još dva poziva za zamenu stolarije
Foto: Pixabay
Do kraja februara bi trebalo da se zameni stolarija u još 4.000 kuća i stanova širom Srbije, rekao je danas državni sekretar ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević. On je u izjavi za Tanjug najavio da će se sa tim projektom nastaviti i u ovoj godini i naveo da su za zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u planu dva javna poziva, od kojih će prvi biti u februaru, a drugi polovinom godine.
Lakićević je naglasio da je ministarstvo za mere energetske efikasnosti ove godine obezbedilo višestruko veća sredstva nego prošle godine, kako bi se sproveli projekti u što više lokalnih samouprava. Objasnio je da su ove mere donete kao rezultat novog Zakona o energetskoj efikasnosti.
Dodao je da je prvi raspisani javni poziv za zamenu stolarije pri kraju i da će na osnovu njega ukupno 6.000 domaćinstava imati zamenjenu stolariju.
 
"Do sada je zamenjena stolarija na oko 2.000 kuća, a u okviru tog projekta menjani su prozori i vrata, termička izolacija i postavljanje kolektora na krovove kuća uz solarne panele, što doprinosi sistemu tople vode", naveo je državni sekretar i dodao da će u oviru ovog projekta biti renovirano oko 4.000 objekata do kraja februara.
 
U okviru javnog poziva raspisanog u 2021. godini, Lakićević je rekao da se za nove prozore i vrata prijavilo 67 lokalnih samouprava. Naveo je da su radovi potpuno završni u šest jedinica lokalnih samouprava, a to su Irig, Ćićevac, Senta, Bački Petrovac, Vladimirovci i Kikinda. U ostalim opštinama su radovi u toku.
 
Lakićević je istakao da radovi najsporije teku u Beogradu i dodao da se opština Palilula nedavno prijavila na javni konkurs koji traje do kraja januara. Pozvao je sve građane Palilule da konkurišu za zamenu stolarije.
 
Kazao je da je plan da se ove godine višestruko uveća broj domaćinstava u kojima će se menjati stolarija, kako bi se potrošnja energije svela na minimum.
 
"Ako smanjujemo potrošnju, smanjuje se i potreba za proizvodnjom nove energije, novim troškovima, ali smanjuje se i zagađenje životne sredine", poručio je Lakićević.
 
On je kazao i da su ove mere prepoznate i u svim zakonima EU, te istakao da je Zakon o energetskoj efikasnosti u Srbiji usklađen sa direktivama EU po pitanju ušteda koje je potrebno ostvariti u svakom domaćinstvu.
 
Solarni paneli i na kredit
 
Pored toga, podseća Lakićević, krajem prošle godine raspisan je javni poziv za solarne panele. Paneli još nigde nisu postavljeni, ali su potpisani ugovori za ugradnju sa 37 jedinica lokalne samouprave. Govoreći o subvencionisanju ovih projekata, on je rekao da i za ugradnju solarnih panela i za zamenu stolarije država pomaže finansirajući 50 odsto sredstava, dok preostali iznos plaćaju građani.
 
Dodao je i da je od 50 odsto koje je namenjeno za subvenciju, 25 odsto obezbeđuje resorno ministarstvo, a 25 jedinica lokalne samouprave. Prema njegovim rečima, ugradnja solarnih panela za prosečno domaćinstvo košta oko 3.000 evra, a građani treba da izdvoje 1.500 evra što, kako je rekao, nije mali iznos. S toga je, kazao je Lakićević Tanjugu, ministarstvo imalo u vidu da obezbedi građanima mogućnost da podignu kredit.
 
Što se tiče budžeta, on je rekao da se ministarstvo trudilo da obezbedi što više sredstava i naveo da je deo sredstava za mere energetske efikasnosti obezbeđen iz budzeta Srbije i da je pet puta veći nego prošle godine. Prema njegovim rečima, kroz Zakon o energetskoj efikasnosti, formirana je Upravu za energetsku efikasnost, čiji je osnovni zadatak da privuče dodatna sredstva kako iz budžeta, tako i od međunarodnih finansijskih institucija, koje podržavaju ovakve projekte.
 
"U procesu smo da od Svetske banke obezbedimo zajam koji će dofinansirati sredstva iz budžeta, tako da ćemo deset puta više kuća obnoviti ove godine nego lani", objasnio je Lakićević. Ocenio je da je ministarsto u saradnji sa vladom dosta uradilo za energetsku sanaciju, ali da je to još uvek nedovoljno.
 
Poručio je da su potrebe ulaganja u mere energetske efikasnosti za kuće i stanove tolike, da bi svake godine u narednih pet godina moralo da se uloži po 700 miliona evra, kako bi se dostigao nivo ušteda koji je potreban u Srbiji.
 
Dva su osnovna uslova da se konkuriše za zamenu stolarije i to da stan ili kuća u kojoj se menjaju prozori i vrata bude u vlasništvu lica koje se prijavljuje, a drugi je da neko u objektu živi. Sledeći korak je, dodaje Lakićević, biranje firme za ugradnju stolarije i koja vlasniku stana izdaje predračun, potreban prilikom predaje prijave na javni poziv.
 
Što se tiče realizacije projekata u siromašnim lokalnim samoupravama, državni sekretar Lakićević je rekao da je plan da se u okviru subvencija poveća deo koji daje opština i ministarstvo, kako bi se što više olakšalo građanima.
 
 
 
 
 
 
  • ///

    19.01.2022 09:53
    @Nemi
    Moze se konkurisati samo kod svoje lokalne samouprave, a Novi Sad prosle godine nije konkurisao. Niti je objasnjeno zasto nije, ni ko je odgovoran. Verovatno neki partijski magarac, koji ni ne zna da mu je to posao.
  • Nemi

    19.01.2022 08:18
    Prijava
    Ne razumem, jel NS dobio taj konkurs?! Gde se prijavljujemo za zamenu stolarije i kako ako je NS dobio konkurs?
  • ?

    19.01.2022 08:05
    Zašto Novi Sad nema subvencije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.