Prvi slučaj flurone registrovan u Srbiji

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je za RTS da je registrovan prvi slučaj flurone u Srbiji.
Prvi slučaj flurone registrovan u Srbiji
Foto: 021.rs

Kako je objasnila, istovremeno je kod jedne osobe registrovano prisustvo virusa gripa i koronavirusa.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da je pre nedelju dana kod jedne osobe registrovan prvi slučaj prisustva sars-kov-2 virusa i virusa gripa.
"Jako se teško razlikuje klinička slika između kovida i same manifestacije virusa gripa. U pitanju je povišena temperatura, opšta slabost, svi simptomi respiratorne infekcije. Ono što je karakteristično je da brzo prolazi, kao što je manifestacija dejstvom omikron soja koji izaziva kovid infekciju", navela je Jovanović.
 
Istakla je da će se flurona ponavljati, te da Institut Torlak prvi put u ovoj godini na uzorcima koji se dostavljaju utvrđuje prisustvo i jednog i drugog virusa.
Flurona predstavlja istovremenu zarazu korona virusom i sezonskim gripom, tako da je naziv ove pojave nastao upravo kombinacijom reči "korona" i reči "flu", što na engleskom znači grip.
 
Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti krajem decembra. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva. Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv korona virusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.
 
Potom je početkom januara registrovan i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.
  • @ milan antonijevic

    23.01.2022 13:08
    primerak
    otvori ordinaciju genije
    obogati se

    Meni tri testa nisu mogli da utvrde pa tek po nalazu krvi smo videli poras Igm Covid 19 a 7 dana kadnije i duplo vise Igg Covid 19 nego sto sam imao mesec dana ranije kada sam ih kontolsao. Zao mi je sto nisam dosao do tebe genije da mi ti to sacometrijom odredis
  • hm

    22.01.2022 11:35
    Vlastima (svim, i svetskim i nasim) je izgleda bas tesko da priznaju sebi da je korona usla u fazu da je izmutirala u najblazu varijantu koja je izgurala ostale i koja izaziva bezazlene simptome koji ne zahtevaju vise nikakve mere niti lecenje, testiranje niti izolacije. Onima koji se pitaju ne odgovara da se zivot vrati u normalnu, previse je tu novca ukljuceno.
  • mp3

    21.01.2022 13:36
    Novi soj
    Čekam da se udruže COVID 19, grip, prehlada i upala pluća, pa da svi počnemo da se plašimo novog soja VOLTRON 22...
    Ajde nemojte me zezati više

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.