Prvi slučajevi flurone registrovani i u Hrvatskoj i BiH

Prvi slučaj flurone registrovan je u Izraelu, a potom u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
Prvi slučajevi flurone registrovani i u Hrvatskoj i BiH
Foto: 021.rs (arhiva)
Zdravstveni stručnjaci strahuju od "blizanačke epidemije", odnosno istovremene epidemije korona virusa i sezonskog gripa koja bi mogla dodatno da optereti zdravstveni sistem.
 
Flurona predstavlja istovremenu zarazu korona virusom i sezonskim gripom, tako da je naziv ove pojave nastao upravo kombinacijom reči "korona" i reči "flu", što na engleskom znači grip.
Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti u četvrtak. Registrovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva.
 
Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv korona virusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.
Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima svakako slabi telo i imuni sistem.
 
Prvi slučaj flurone detektovan je u ponedeljak i u Hrvatskoj, potvrdila je danas za HRT doktorka Jasmina Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.
 
Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Dijana Majer istakla je da flurona u Hrvatskoj komplikuje situaciju i da se simptomi dve infekcije preklapaju, pa ih je teško razlikovati.
 
"Kombinacija zavisi od pojedinca, od toga da li je vakcinisan i od drugih hroničnih bolesti. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba", objasnila je doktorka Majer.
 
Istakla je da je u svakom slučaju preporučena vakcinacija i protiv korona virusa i protiv sezonskog gripa. 
 
Prvi slučaj flurone u Bosni i Hercegovini zabeležen je kod pacijenta koji je 2000. godište, a hospitalizovan je u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.
 
"Pacijent je trenutno hemodinamski i respiratorno stabilan", saopštili su iz UKC-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).