Sve više pedijatara na bolovanju zbog korone, a sve više dece sa respiratornim infekcijama

Sve veći broj pedijatara je na bolovanju zbog korone, dok sve više dece ima respiratorne infekcije, grip, ali i koronu.
Sve više pedijatara na bolovanju zbog korone, a sve više dece sa respiratornim infekcijama
Foto: Pixabay

To je rekao Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić", ilustrujući da se u kovid odeljenju leči četrnaestoro dece, a jedno novorođenče je na intenzivnoj nezi.

Zbog nedostatka osoblja, postoji strah od preopretećenja zdravstvenog sistema nakon povratka dece u škole, kada se umnože epidemije različitih virusa, ne samo korone, upozorio je on za portal Nova.rs.

"U čekaonicama je gužva iz dana u dan, radimo punom parom, jer imamo veliki broj dece sa povišenom temperaturom, curenjem iz nosa, glavoboljama, stomačnim problemima", kazao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, u toku je novi krug zaražavanja zdravstvenih radnika koji nemaju tešku kliničku sliku, ali ne smeju da dolaze na posao dok imaju simptome.
 
Sa druge strane, deca koja su na odeljenju, osim korone, imaju i druga oboljenja, poput kardioloških, pulmoloških i neuroloških, koja kovid samo pogoršava, navodi Vukomanović.
 
"Tokom dežurstva smo u jednom danu, nedavno, imali čak devedesetoro dece na pregledu, što je duplo više nego inače", predočio je on, ističući da nisu sva deca pozitivna na kovid, ali da ima dosta i takvih koji čine oko 20 odsto.
 
"Većina male dece ipak prođe sa blagom kliničkom slikom, a kod velikih bude kašlja i dođe do gubitka čula mirisa", napominje pedijatar Ljubica Luković.
 
Prema njenim rečima, oboleli od korone se često ponovo razboljevaju već nakon nekoliko meseci, što može biti grip, koji napada oslabljen imuni sistem, a takvih slučajeva je sve više.
  • Lekar

    21.01.2022 23:42
    Novi Sad
    Informisite se kako je i u tzv ,,Decijoj bolnici,, u Novom Sadu.
    Tu se idto lece deca i puno je obolelih zdravstvenih radnika.
  • Ela

    21.01.2022 21:15
    Pa naravno da ce se razboleti,deca bez maski kijaju kaslju,tako i roditelji maske ispod brade.Sama sam se uverila danas kada sam odvela dete na pregled.Sta reci
  • V5

    21.01.2022 20:37
    Organizacija dezorganizacije
    Čitaju li pedijatri dnevne izveštaje o razvoju epidemije. Nešto kezeće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija