Poljoprivrednici Stiga i Braničeva protestuju 2. februara

Poljoprivrednici Stiga i Braničevskog okruga protestovaće 2. februara zbog nemogućnosti da nabave azotna mineralna đubriva za zimsku prihranu pšenice i drugih useva po prihvatljivim cenama.
Poljoprivrednici Stiga i Braničeva protestuju 2. februara
Foto: 021.rs

Za njih su prihvatljive cene one koje ne prelaze povećanje od 100 odsto u odnosu na cenu iz proleća prošle godine kada je đubrivo koštalo oko 330 evra po toni.

Predsednik Udružnja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je da su odbili ponudu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da kupe 16.000 tona đubriva koje bi bilo podeljeno samo članovima tog udruženja.
 
"Poljoprivrednici Stiga imaju oko 4.000 hektara useva za koje im je potrebno azotno mineralno đubrivo i ta količina koju nam nudi Nedimović nije dovoljna ni za pola potreba", rekao je Savić.
Dodao je da ponuda nije prihvatljiva ni zbog toga što se odnosi samo na članove udruženja, a "ostali su prepušteni sami sebi".
 
"Ne želimo da stvaramo raskol među poljoprivrednicima. Ne znamo kolika bi bila konačna cena tog đubriva jer nismo želeli da razgovaramo o takvoj ponudi. Nedimović je rekao da bi tona tog đubriva koštala 750 evra, ali ne znamo kolika bi bila marža trgovaca koji bi ga prodavali", rekao je Savić. 
 
Protestna vožnja mehanizacijom će početi ujutro u mestu Bratinac, a zatim će kolona krenuti kroz centar Požarevca, a završiće se na beogradskom putu, pre mosta na Moravi gde će na kratko blokirati put.
 
Savić je pozvao sve poljoprivrednike u Srbiji da u isto vreme izadju na protest u borbi za "razumne" cene đubriva.
 
Poljoprivrednici Stiga su protestovali i u decembru.
 
Nedimović je tada obećao da će država uvesti đubrivo iz inostranstva, koje ovih dana treba da stigne, ali je  količina nedovoljna. Objašnjenje ministra Nedimovića je da će se tim količinama povećati ponuda i izvršiti pritisak na uvoznike da smanje cenu, a poljoprivrednici kažu da i ako se to dogodi biće kasno pošto će isteći rokovi za prihranu useva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.