Orestijević iz Cesida: Odluka SNS i SPS je matematička i očekivana

Dogovor rukovodstva SNS i socijalista da izađu na predstojeće izbore sa posebnim listama, ali da nastave saradnju, očekivana je i matematička odluka, ocenila je Emilija Orestijević iz Cesida.
Orestijević iz Cesida: Odluka SNS i SPS je matematička i očekivana
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Ona je izjavila da merenja ovih partija pokazuju da će ovim, potencijalno odvojenim nastupanjem na parlamentarnim izborima, imati bolje rezultate nego u koaliciji.

"S druge strane, socijalisti će podržati kandidata za predsednika iz SNS, za koga u SPS-u veruju da će biti Aleksandar Vučić, a izvesno je da će oni biti koalicioni partneri ako budu u poziciji da sastavljaju vladu, i u tom smislu se njihovo formalizovanje partnerstva samo odlaže, a ta koalicija nije neizvesna u budućnosti", naglasila je Orestijević.

Na pitanje da li će takav način izlaska na izbore dati dodatnu vrednost SNS-u tokom eventualnih pregovora o koaliciji posle izbora, s obzirom da će se videti kakav je njihov izborni rezultat u odnosu na SPS, ona je ubeđena u takav ishod i naglašava da je to situacija i sa drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima SNS.
 
"Kada pogledamo trenutni sastav parlamenta i tu apsolutnu većinu koju ima SNS, činjenica je da oni ne moraju da sklapaju koalicije", rekla je Orestijević.
 
Ona je, govoreći o odluci da žreb bude način kojim se određuje redosled predsedničkih kandidata na izbornom listiću, rekla da je ta praksa bila i 2017. godine, a da je Cesid podržao takvo rešenje, jer omogućava da svi kandidati imaju nešto bolju ili približniju startnu poziciju, pošto niko ne bi imao vremensku prednost zbog toga što je prvi ili drugi predao kandidaturu.
  • Miodrag

    30.01.2022 07:46
    Objektivno st?
    Kako se bilo kakva ocena može davati na osnovu "izbora" i trenutnog sastava skupštine. Znači li to legalizaciju izborne krađe?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija