Vujović: Od sutra jedinstveni sistem preko kog građani mogu da prijave ekološke probleme

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da se od sutra pušta u rad jedinstveni Ekološki informacioni sistem, preko koga će građani moći da prijave ekološke probleme.
Vujović: Od sutra jedinstveni sistem preko kog građani mogu da prijave ekološke probleme
Foto: 021.rs
"Ovo je važna vest za građane Srbije, jer danas testiramo sistem, preko kog će već od sutra moći da prijavljuju ekološke probleme sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj samoupravi", rekla je Vujović.
Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, Vujović je navela da će administratori prikupljati informacije sa terena koje dobiju od građana i pozivati nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije i druge službe u lokalnim samoupravama, kao i republičku inspekciju zaštite životne sredine.
Ona je istakla da je sistem veoma značajan, jer omogućava da se, zajedno sa građanima, efikasnije pristupi mapiranju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji, što će pomoći i u kreiranju strategija za rešavanje ekoloških problema i u projektovanju budžetskih sredstava za te namene.
 
Prema njenim rečima, sistem predviđa i praćenje lokacija očišćenih divljih deponija na kojima su postavljene kamere.
 
"U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a mi smo tokom prošle godine očistili 500 lokacija. Narednih dana ćemo raspisati novi konkurs, kako bismo nastavili da čistimo i u ovoj godini, a izdvojili smo i sredstva za postavljanje kamera. Još jednom pozivam građane da nam ukazuju na ekološke probleme i da zajedničkim delovanjem podižemo svest i unapređujemo kvalitet životne sredine, da zajedno radimo za čistiju i zdraviju Srbiju i samim tim za bolji životni standard", rekla je Vujović. 
  • M.M

    31.01.2022 11:44
    Cirkus
    Kako buka muz uređaja iz kafića spada u nadležnost ekološke inspekcije predlog i molba su da počnu da rade svoj posao i štite gradjane.

    Do danas se sve službe proglašavaju nenadležnim. Komunalna, Ekološka, Policija prebacuju jedni na druge odgovornost a mi zajedno postajemo cirkus.

    Cirkus zato sto ga mi plaćamo, zato što zakon postoji samo na papiru, zasto što se svi smeju (gosti lokala, vlasnik i pomenute službe) gradjanima koji prijavljuju uredno po zakonu prekršaj prekomerne buke...
  • Hm

    31.01.2022 00:13
    Dobar dan, zovem da prijavim ekocid koji traje već decenijama sa tendencijom pogoršanja u NS. Nema zelenih površina, vazduh je svakodnevno lošeg kvaliteta, grad nikada nije bio prljaviji, ubeđuju nas da je jedno maleno igralište sa 10 sadnica "Park". I da sigurna dam da će za koju godinu od živih vrsta u gradu ostati samo bubašvabe i pacovi (u skladu sa planovima u gradu).
  • Zebra

    30.01.2022 23:49
    Zagadjen vazduh ne spada u tu grupu? Kao ni borba protiv rudnika sa teškom hemijskom eksploatacijom rude? Pa šta doda tu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija