CRTA: REM vidi politički pluralizam u medijima i tamo gde ga nema

CRTA je saopštila da nalazi monitoringa političkog pluralizma u programima televizija koje je sproveo REM ne daju verodostojnu sliku objektivnosti i profesionalnosti glavnog toka medijske scene.
CRTA: REM vidi politički pluralizam u medijima i tamo gde ga nema
Foto: Pixabay
Rezultati koje je javnosti predstavilo Privremeno nadzorno telo za praćenje medija i njihove interpretacije nepotpuni su i nekredibilni zbog neadekvatne metodologije monitoringa koju REM primenjuje, a koja ne sadrži jasne kriterijume po kojima se vrši selekcija medija i programskih sadržaja za posmatranje, ukazuje CRTA.
 
Oni ne obuhvataju sve bitne vidove medijske zastupljenosti političkih aktera, niti omogućava tačnost i doslednost u određivanju tonaliteta u kojem su oni predstavljeni.
Iz nedostataka u metodologiji proizlazi pogrešna ukupna ocena stepena neravnopravnosti predstavnika različitih političkih opcija – zastupljenost aktera vlasti prikazuje se manjom, a aktera opozicije većom nego što jeste.
 
Drugim rečima, CRTA ukazuje da REM vidi politički pluralizam i tamo gde ga nema u medijima.
Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma je napravljen izbor medija koju su predmet monitoringa REM, kao ni izbori emisija koje se analiziraju jer se u zvaničnom dokumentu samo navodi da odluku o tome donosi Savet REM, dodaje se u saopštenju.
 
U izveštaju se, na primer, ne objašnjava zašto su u izbor medija koji su predmet posmatranja ušle televizije s različitim tipom pokrivenosti - nacionalna, regionalna, kablovska i kako se zbrajaju i upoređuju podaci prikupljeni njihovim posmatranjem.
 
U saopštenju se dodaje da CRTA ukazuje da je problem i to što metodologija REM ne prepoznaje činjenicu da se politički akteri u programima televizija pojavljuju u dva svojstva – kao subjekti kada se prikazuje audio-vizuelni zapis njihovog nastupa i kao objekti - kada o njima, u neutralnom, pozitivnom ili negativnom tonu, govore prezenteri, novinari, drugi politički akteri.
 
Centar zahteva od REM i Privremenog nadzornog tela za praćenje medija da u javnom interesu koriguju metodologiju nadzora nad medijima kako bi mogli da, na osnovu tačnih podataka i objektivnih uvida, obavljaju svoju regulatornu funkciju u predstojećoj izbornoj kampanji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.