Građani protiv banaka: Neobičan slučaj Biserke Živanović

Nikad kraja mukama građana koji se tuže s bankama oko naplate troškova obrade kredita.
 Građani protiv banaka: Neobičan slučaj Biserke Živanović
Foto: Pixabay
Nakon što je Vrhovni kasacioni sud promenio stav mnoge presude prolaze reviziju, a nekima stiže obaveštenje da novac moraju da vrate. Banke nastavljaju da nude mogućnost povlačenja tužbe bez troškova. I u svemu tome neke čeka dodatno iznenađenje kakvo je doživela sagovornica RTS-a, da u trenutku kad pristane na dogovor s bankom sazna da se postupak u njeno ime uveliko vodi, da je presuda doneta i novac plaćen. Ali ne njoj.
Biserka Živanović je početkom prošle godine odlučila da tuži banke kod kojih ima kredite. Po preporuci poznanika koji je dobio pravosnažnu presudu u sličnom postupku, papire i punomoć je dala trećem licu koje joj je reklo da će je kontaktirati advokatska kancelarija.
I od tada više nije dobila nikakvu informaciju o svom predmetu sve dok pre nekoliko dana nije odgovorila na pismo banke u kojem joj se nudi poravnanje.
 
"Poslala sam mejl AIK banci u kojem sam napisala da pristajem na vansudsko poravnanje. U narednih pola sata stigao mi je odgovor od banke da je to u mom slučaju nemoguće zato što je advokat Milan Kubat po pravosnažnoj presudi naplatio potraživanja od iste. Ja sam bila šokirana. Nisam ni znala da se vodi proces", priča Biserka.
 
Na poziv RTS-a advokat je odgovorio i upoznao klijentkinju koju je zastupao u sporu s bankom. On kaže da je u slučaju masovnih tužbi klijent dužan da se informiše o predmetu i da zato treba da uzme kontakt advokata od osobe preko koje daje punomoć. To se u Biserkinom slučaju nije desilo.
 
"Što se tiče troškova koje je banka pomenula, to su troškovi parničnog postupka tj. advokatski troškovi. Ukoliko je bio dogovor da klijent nije bio u mogućnosti da plati, advokat ima pravo da preuzme za sebe te troškove. Nikakav glavni dug sa kamatom nije naplaćen. On može da ide samo na račun klijenta", pojašnjava Kubat.
 
U Advokatskoj komori Srbije upozoravaju klijente da moraju da budu oprezni prilikom davanja punomoćja.
 
"Punomoć se generalno potpisuje u kancelariji, po izuzetku može i van kancelarije, ali ako se blanko potpisuje, mora biti dato uputstvo za šta je dao i zbog čega je blanko potpisao punomoć. Činjenica je da klijent i advokat moraju da se zajedno dogovaraju o koracima koje advokat treba da preduzima", ističe advokat Tanja Arsić, članica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije.
 
U Udruženju banaka nemaju podatke o tome koliko se klijenata našlo u sličnoj situaciji kao Biserka. Za njih je, kažu, mnogo veći problem to što neko klijentima garantuje uspeh u sporu, besplatno zastupanje sa ugovorenom podelom prihoda i ustupanje tj. prodaju predmeta drugom advokatu.
  • Goga

    15.02.2022 20:16
    /
    Kod mene je nadležan sud u Bgd. Znala sam kome potpisujem punomoć, adv. iz Bgd. Posle 5 meseci mu pošaljem meil jer mi ništa ne javlja i dobijem odgovor da je tužba predata pre 4 meseca.
    Tražim da mi pošalje primerak tužbe da znam šta je on u moje ime tražio i dobijem odgovor: "Nije praksa da strankama šaljemo podneske".
    Nakon što sam odgovorila da nisam stranka već tužilja i da ja biram zastupnika, kog mogu i da ga promenim, "napravio je izuzetak" i poslao mi tužbu, kao i svaki naredni podnesak, čak i nalaz veštaka.
    Na žalost u Srbiji moraš biti moler, keramičar, automehaničar, lekar, advokat... ma expert širokog spektra i kontrolor svih koje plaćaš da ti nešto iz svoje struke urade.
  • 321

    15.02.2022 14:09
    apsolutno se slazem!!!kao Malta, kao Danska, kao Belgija recimo..jedna banka drzavna pa kakva god da je...ali bas zbog toga mi i imamo diktatora na vlasti pa svaka belosvetska susa moze da radi po srbiji....... jer, moze im se!!sve su rasprodali
  • scp - 096

    15.02.2022 13:49
    Biso, dobro si prošla. Sa takvim stavom i ponašanjem mogla si i bez komplet imovine ostati!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija