Bilčik: Izbori u Srbiji imaju potencijal da budu proslava demokratskog takmičenja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da očekuje fer i demokratske izbore u Srbiji.

On je naglasio da će to biti test za demokratiju, ali i test posvećenosti putu Srbije ka EU.

Vladimir Bilčik navodi da će svoj izveštaj o napretku Srbije predstaviti mesec dana nakon izbora, ali i najavljuje nastavak razgovora o unapređenju uslova za političko takmičenje u Srbiji.

"Predstojeći izbori u Srbiji imaju potencijal da budu proslava demokratskog takmičenja. Očekujem kampanju koja će biti demokratska, otvorena i inkluzivna. Zadovoljan sam što ovoga puta niko ne govori o bojkotu, što je veliki korak napred. Građani Srbije zaslužuju da imaju najširi mogući izbor, a preduslov za to je da sve političke snage i partije učestvuju na izborima", ističe Bilčik.
 
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu naglašava posebnu važnost fer i slobodne predizborne kampanje, uključujući pristup svih kandidata Javnom servisu i neometani rad privremenog Nadzornog tela na izgradnji poverenja građana i politickih igrača u slobodne i fer izbore.
 
"U Evropskom parlamentu smo spremni da nadgledamo izbore u Srbiji, kako što su spremne i druge međunardone organizacije. Posebno će izborna kampanja biti nadzirana i to će biti pravi test za demokratiju u Srbiji, političku kulturu, ali i za političku opredeljenost EU perspektivi zemlje čiji su integralni deo i Međustranački dijalog i slobodni i fer izbori", dodaje Bilčik.
 
Pozitivno ocenjuje dogovor koji je postignut u dosadašnjem Međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, ali dodaje da u Srbiji ima još stvari koje treba da se reše kako bi se unapredili uslovi za političko takmičenje.
 
"Zato smo spremni da se vratimo nakon izbora", poručuje Bilčik.
 
Vladimir Bilčik kaže de će ocena predstojećeg izbornog procesa biti uključena u ovogodišnji izveštaj o Srbiji koji planira da podnese Evropskom parlamentu mesec dana posle aprilskih izbora.
  • Gospodine

    16.02.2022 08:41
    Bilcik
    Koliko kosta takva izjava!
    A sta ako svim nezavisnim medijima za Vas intetesantnim i Vama vaznim posaljemo Vasu izjavu, uz jezive dokaze uzasne, neprimerene kampanje po zivot opasne, kako za predstavnike demokratske opozicije, kako za aktiviste, tako i za hrabre protivzakonito izlozene i kontrolisane i ponovo zbog IZBORA, pre pet godina u vreme prethodnog praznika demokratije, progonjene i ubijane gradjane!
    Gospodine Bilcik, da li je vredan Vas benefit - izgubljene casti i duse?
  • Dejan

    16.02.2022 08:12
    T
    Imaju potencijal da bude krvi do kolena zato sto ce sns uciniti sve i na sve su spremni,eto kakav ima potencijal 3 April!!
  • Marta

    15.02.2022 20:04
    Ovi nas!
    Ovi nas j**** u zdrav mozak zajedno sa njihovim pulenom AV!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.