Kako do 20.000 evra od države za kupovinu stana ili kuće?

Konkretni uslovi koje će morati da ispune građani koji žele da konkurišu za povlastice prilikom kupovine prvog stana biće poznati u narednih desetak dana.
Kako do 20.000 evra od države za kupovinu stana ili kuće?
Foto: 021 (ilustracija)

Za sada se zna da će za državnu subvenciju u visini do 20.000 evra moći da se prijave žene koje su rodile bebu posle 1. januara ove godine, a poznato je i da brak nije uslov za konkurisanje, tako da će moći da se pirjave i osobe koje žive u vanbračnoj zajednici. 

Uslov je i da zainteresovani nemaju nekretninu u vlasništvu na teritoriji Srbije. 

"Dogovaramo poslednje detalje Uredbe koja će uređivati pravo na novčana sredstva države pri kupovini stana ili izgradnji kuće, a po osnovu rođenja deteta", objavio je danas ministar finansija Siniša Mali, prenosi Euronews Srbija.
 
On je naveo da Ministarstvo finansija, zajedno sa kolegama iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, utvrđuje kriterijume koji će biti poznati narednih dana. Ministar je rekao da je cilj da što više građana može da ostvari ovo pravo, s obzirom na to da je Vladi Srbije važno da dalje podstiče natalitet u našoj zemlji, i da mladi roditelji svoje porodice zasnivaju u Srbiji.
 
"Baš zato, želimo da subvencionišemo i kupovinu stana, ali i izgradnju kuća, u iznosu najviše do 20.000 evra. Ono što već propisuje Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom je da to pravo može ostvariti majka za dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da prvi put stiče u svojinu nepokretnost na teritoriji Republike Srbije, te da se zahtev može podneti u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Očekujemo da se u narednih deset dana Uredba nađe na sednici Vlade RS, tako da će tada biti poznati svi detalji", naveo je Mali.
 
Brak nije uslov za finansijsku pomoć
 
Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ranije su za Euronews Srbija naveli da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i da se zahtevi predaju u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za kupovinu nekretnine podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, opštini, odnosno službama dečije zaštite.
Ostalo je da Vlada Srbije preciznije utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate.
 
"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. januara 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče stan na teritoriji Srbije", rekao je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović pred poslanicima kada se raspravljalo o Zakonu.
 
On je naveo da pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Srbije ili je državljanin Srbije.
 
"U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta", dodao je Dmitrović.
 
Originalan tekst čitajte na Euronews Srbija
  • veradjukanovic1@gmai

    19.08.2023 18:27
    Subvencije za kupovinu stanova
    Valjda sa decom, detetom do 5 godina starosti, ne mam jos jedno unuce, zbog toga sto su stedeli 10 godina, a unucica je decembar 2021 god. Nedate dinara mladima sve im pokupiste za stan, a uzimate PDV 20 procenata, izgubicete sve glasace sram vas bilo.
  • ljubinka

    08.12.2022 12:26
    Da ja sam majka 3djece.U braku sam.I zivimo kao podstanari.Placamo stan u opstini Prijepolje 300eura.Zar to nije jadno.Toliko da se placa.Naravno da sticemo pravo da bi dobili pare za kupovinu prve kuce ili stana.Ali banka nam je rekla da oni trebaju da imaju garanciju od Drzave da ce im drzava uplatiti te pare.Ne razumijem uopste ako se daje neka daje.Ali treba svima dati.Ko god stice pravo i zivi kao podstanar.
  • Božana

    20.04.2022 11:12
    ŠTA SE DEŠAVA SA MAJKAMA KOJE SU IMALE BOLESNO DETE I OSTALE BEZ TOG DETETA. JA SAD ŽIVIM KAO PODSTANAR NEMAM NI DOVOLJNO OD MOJE PLATE DA PREŽIVIM.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.