Poverenik: Policija nije snimala demonstrante kamerama za prepoznavanje lica

MUP nije koristio tehnologiju za prepoznavanje lica tokom više protesta prošle godine, već savremen sistem radio-stanica, utvrdio je Poverenik u upravo završenom nadzoru.
Poverenik: Policija nije snimala demonstrante kamerama za prepoznavanje lica
Foto: 021.rs

Poverenik je otvorio nadzor zbog sumnji na upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica (Facial Recognition Technology) od strane MUP tokom protesta koji su se održavali 27. novembra i 04. decembra prošle godine.

Tada su učesnicima protesta stigli prekršajni nalozi, što je dovelo do pitanja na koji način su građani identifikovani.

Postupak nadzora Poverenik je sproveo 13. januara ove godine u sedištu MUP, kao i u Policijskoj upravi za grad Beograd, navodi se u saopštenju ovog organa.
 
"Povodom upotrebe uređaja koji su korišćeni za snimanje na ovim protestima, a čiji snimci su se pojavili na društvenim mrežama, u postupku nadzora utvrđeno je da su u pitanju uređaji Huawei EP 821. Prema navodima predstavnika MUP, ovi uređaji nemaju hardversku ni softversku podršku koja bi omogućila funkcionalnost prepoznavanja lica, odnosno obradu biometrijskih podataka. Ovi uređaji predstavljaju radio-stanicu poslednje generacije, koja funkcioniše u okviru 4G mreže na ANDROID platformi, imaju integrisanu video kameru, mogućnost 'voice' komunikacije, razmenu multimedijalnih sadržaja i geopozicioniranje", navode u instituciji Poverenika.
 
Prema izjavi predstavnika MUP ovom prilikom, pomenuti Huawei EP821 uređaje koriste samo policijski službenici na teritoriji Beograda, dok se u drugim policijskim upravama koriste radio-stanice Motorola - osim u Novom Sadu, gde je u pripremi uvođenje ovog naprednog sistema radio-komunikacije.
 
Nekoliko Huawei uređaja ovog tipa su već u test-fazi u Novom Sadu, naglašava Poverenik.
 
"Upotreba predmetnih uređaja uređena je Pravilnikom o metodologiji rada i načinu pristupa podacima i zaštite nacionalnog sistema TETRA, sistema mobilnih radio-komunikacija i kritične infrastrukture. Snimanje koje je vršeno ovim uređajima tokom protesta obavljano je u skladu sa članom 52. Zakona o policiji, koji propisuje snimanje na javnim mestima, kao jednu od policijskih mera i radnji, o čemu je javnost bila obaveštena, u skladu sa Pravilnikom o načinu snimanja na javnom mestu i načinu saopštavanja o tom snimanju", poručuje Poverenik nakon nadzora.
 
Kako je ovaj organ utvrdio, protiv učesnika protesta u Beogradu prekršajni nalozi i zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka izdati su samo na osnovu uvida u lični dokument, što je utvrđeno i nasumičnim uvidom u predmete koji su formirani ovim povodom. 
 
"Do dana vršenja nadzora, utvrđeno je da je u Beogradu ovim povodom ukupno bilo izdato 15 prekršajnih naloga za dan 27. decembar 2021. godine, a 114 za dan 4. decembar 2021. godine. Ukupan broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka iznosio je 75 za dan 27. novembar 2021. godine, a 136 za dan 4. decembar 2021. godine. Na osnovu statističkog izveštaja iz evidencije MUP, utvrđeno je da je u svim ostalim policijskim upravama na teritoriji Srbije ovim povodom ukupno bilo izdato 249 prekršajnih naloga za dan 27. decembar 2021. godine, a 1.404 za dan 4. decembar 2021. godine, dok zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nije bilo", navodi se u saopštenju Poverenika.
 
Na osnovu prekršajnih naloga izdatih van Beograda ovim povodom i koji su, navode u organu, dostupni na internetu, može se konstatovati da su ista lica prepoznata na osnovu neposrednog opažanja policijskih službenika, u skladu sa Zakonom o prekršajima.
 
"Uzimajući u obzir sve utvrđene činjenice, Poverenik nije utvrdio da je tehnologija prepoznavanja lica (Facial Recognition Technology) korišćena od strane policije tokom navedenih događaja. Poverenik podseća da za upotrebu navedene tehnologije od strane policije ne postoji pravni osnov, te da je za eventualno uvođenje iste neophodno obezbediti potpun pravni okvir, sačiniti procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti, te preduzeti adekvatne mere zaštite organizacionog, tehničkog i kadrovskog karaktera", zaključuje Poverenik.
 
O tehnologiji koja se koristila na protestima oglašavale su se brojne organizacije, između ostalog i "Eko straža", koja je upitala kakvi su telefoni viđeni u vazduhu u Novom Sadu pomenutog 4. decembra 2021. godine.
  • Mile

    20.02.2022 13:16
    Pitanjac
    Nije nikome palo na pamer da te kamere neće raditi ako imate masku (ne samo legalno već i obavezno)?
  • Mrmot

    19.02.2022 15:55
    A onda je mrmot zamotao cokoladicu ...mslm ko vam bre u ista veruje.Mslm poverenik ...haha osoba od poverenja vlasti
  • Zare

    19.02.2022 10:13
    Kad odem u neku od prodavnica, posle kratkog vremena dobijam upit o usluzi. Znaci ako nosite mobilni sa ukljucenom lokacijom a to uglavnom svi rade, u svakom momentu se zna gde ste i dovoljno je bilo kakva fotografija za potvrdu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.