SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina.
SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcine
Foto: 021.rs
Pristup tehnologiji za proizvodnju RNK vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus, objavio je RTS.
U RNK vakcine spadaju Fajzer, Moderna, ali i vakcine protiv drugih bolesti.

Direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano čestitao je Srbiji i rekao da je dobila priliku da uspostavi novu RNK tehnologiju, koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava. 
 
"Na Srbiji – do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona SZO odabranoj za transfer iRNK tehnologije – velika je odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja", rekao je Skano.
 
Skano je istakao da korist od ove inicijative idu mnogo dalje od kovida 19.
 
"Stvara se platforma i za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući malariju, tuberkulozu, čak i kancer. Ovo je strateška investicija, od vitalne važnosti za zdravlje i blagostanje ljudi svuda u svetu", zaključio je Skano.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije dozvolu.
 
Lončar je rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju RNK vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.
  • pero

    26.02.2022 09:33
    potpisano je
    Imate na sajtu who gdje je Vučić potpisao da se to radi u Srbiji. Tu je spisak država potpisnica... pa nije tajna.
  • Maja

    24.02.2022 01:33
    Zafrkavaju nas a i misle
    Pa kad smo dobili da radimo rusku vakcinu , pa kinesku dali nam mogucnost s obzirom da je pino gradjana biralo Fajzer i ovu mogucnost.
  • Zemlja čudesa

    23.02.2022 23:15
    Tačno na vreme!
    Dobili smo tehnologiju za pravljenje vakcina koje više niko neće koristiti jer svi odustaju od daljeg vakcinisanja pošto smatraju da će kovid postati endemska bolest, kao grip.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija