Sve uloge Vladimira Đukanovića: Iskušenje da se zloupotrebljava položaj najveći porok advokature

Vladimir Đukanović je u poslednjih nekoliko godina simultano obavljao više poslova.
Sve uloge Vladimira Đukanovića: Iskušenje da se zloupotrebljava položaj najveći porok advokature
Foto: Youtube (Tvrda priča, Screenshot)

Bio je novinar, narodni poslanik, "partijski bič Srpske napredne stranke", predsednik Odbora za pravosuđe, član državnog veća tužilaca, član Visokog saveta sudstva i član skupštinske delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO, piše Danas.

Najviše pažnje javnosti u poslednje vreme privlačila je njegova advokatska karijera.

Iako je ovim poslom počeo da se bavi pre četiri godine, Đukanović je došao do angažmana u predmetima koji su nedostupni i mnogo iskusnijim advokatima. Trenutno je u predmetu Jovanjica 1 deo tima odbrane prvooptuženog Predraga Koluvije, u predmetu Jovanjica 2 zastupa policajca Milana Kendiju, branilac je doskorašnjeg predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, a zastupao je i brata predsednika Andreja i Vučića.
 
Prema pisanju Birna, Krika i Nove, pre dva dana angažovala ga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović.
 
Kako Danas saznaje iz Advokatske komore Beograda protiv Vladimira Đukanovića podnete su dve disciplinske prijave. Kako je za Danas rekla disciplinska tužiteljka Biljana Kajganić, prijave su prosleđene Đukanoviću koji se izjasnio, ali nikakve druge mere nisu još uvek preduzete.
 
Jednu od dve prijave u novembru prošle godine podneo je Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, a nakon što je Đukanović objavio intervju sa svojim klijentom Predragom Koluvijom.
 
Katarina Golubović, predsednica JUKOM-a, precizira za Danas da su prijavom predložili tužiocu da Đukanoviću izreknu disciplinsku meru brisanja iz imenika advokata zbog teže povrede discipline.
 
"U vreme intervjua sa Koluvijom, advokat Đukanović je bio i član predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke i kao njen član poslanik u Narodnoj skupštini, vršio je funkcije predsednika Odbora za pravosuđe, te je po položaju, bio član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Kak o ovaj advokat vrši sve ove funkcije, koje sa sobom nose određene dužnosti, on je morao biti svestan, da ovakvim vođenjem emisije i njenim propagiranjem na ostalim televizijama sa nacionalnom frekvencijom, svojim pozicijama i političkim uticajem utiče na sudski postupak koji još uvek nije pravnosnažno okončan i koji je pod okom javnosti", navodi Golubović.
 
Da je višestruka uloga Vladimira Đukanovića nedopustiva smatra i advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda Branislav Tapušković.
 
"Poštujem nečiju političku ambiciju i želju da se angažuje u toj sferi. Međutim, moje mišljenje je da onog trenutka kada se neko aktivno uključi u politiku, a pogotovo kada je njegova stranka na vlasti, advokat mora da prestane da se bavi pravom. Iskušenje da se zloupotrebljava položaj predstavlja najveći porok advokature", navodi Tapušković.
 
Kako dodaje, propisi koji uređuju advokatsku delatnost bi morali da budu jasniji u zabrani ovakvih pojava. 
S druge strane, advokat Svetislav Bojić koji sa Đukanovićem brani Predraga Koluviju tvrdi da Đukanović nije prvi advokat koji se bavi politikom.
 
"Vladimir je ozbiljan profesionalac koji voli svoj posao. Ja mislim da će on ubuduće samo time da se bavi. On je izuzetan profesionalac, da vi čujete kako on lepo izlaže, kako kako lepo rezonuje, kako se pravnički izražava... Osim toga, dobar je čovek i patriota", kaže Bojović.
 
Kako navodi Danas, Đukanović je bio nedostupan za komentar. 
  • Nebojša

    02.03.2022 12:46
    VSS
    Nije sukob interesa biti visoki funkcioner vladajuce srranke, biti u isto vreme član Visokog saveta sudstva i birati sudije, biti clan VST i birati tuzioce, a onda na sve to biti advokat u najkorumpiranijim i najkriminalnijim slucajevima u Srbiji.
    NE TO NIJE SUKOB INTERESA, TO JE DRAGI MOJI ČIST INTERES
  • Majka

    02.03.2022 12:42
    Zahvaljujući
    Vrhovnom kompleksašu, cela zemlja nam je postala zadruga. Ima li još neki ljuCki šljam da nije isplivao na površinu??? Rekla bih da nema.
    3. April mora biti kraj. Nikada u istoriji nije bilo ovoliko polusveta na vlasti.
  • bora

    02.03.2022 12:23
    @drugaciji advokat
    Jao,ovako mama hvali sina na roditeljskom.Ovaj za dobro koristi
    rec lepo kao i presednik dramaticno dobro,dramaticno lepo.Ovaj
    sto ga hvali turbo lepo sere.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija