Vučić: Srbija čuva svoju poziciju, na sednici UN se pridružila osudi napada na Ukrajinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbije proteklih dana, uprkos pritiscima, čuvala svoju poziciju u odnosu na ukrajinsko rusku krizu.
Naveo je da se Srbija na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu.
 
Vučić je u obraćanju javnosti rekao i da je za Srbiju važno da osudi urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice UN.
 
Napomenuo je da Srbija, zbog istorije, to nije smela da prećuti, te dodao da se "u tekstu ne spominju bilo kakve sankcije".
"Srbija je u prethodnim danima čuvala svoju poziciju, od ukupno 13 akata glasali smo za četiri, a za devet nismo mogli, jer se ticalo uvođenja sankcija ili bankarskom sektoru ili avio-saobraćaju ili direktno pojedincima u Rusiji", rekao je Vučić.
 
Naveo je i da to jeste "principijelna, ozbiljna i odgovorna pozicija Srbije" koja, kako je ukazao, "nikada nije narušavala međunarodno pravo".
U kontekstu jačanja pritisaka na Srbiju, ukazao je i na mogućnost promene rezolucije UN 1244 po pitanju Kosova i Metohije. Naveo je da se, po saznanjima, radi o ideji u nekim zemljama, kao i albanskih lobista, i da, kako je rekao, ne isključuje tu mogućnost.
 
Po njegovim rečima, planira se pokretanje inicijative o izbacivanje Rusiju iz UN posle čega ostaje pritisak na Kinu, "da dođe do promene Rezolucije 1244".
 
Naveo je i da posle toga Srbija više ne bi imala pravni osnov po kom bi se pozivala na međunarodno pravo.
 
Kriza u Ukrajini na dramatičan način pogađa Srbiju
 
Vučić je kazao da danas postoji "manje nego ikada" razumevanja za poziciju Srbije "bilo gde u svetu".
 
"To nije pitanje naše principijelnosti i ispravnosti našeg stava, to je pitanje gotovo neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju", dodao je.
 
Vučić je naveo da je u poslednja dva dana razgovarao sa predstavnicima svih važnijih država, između ostalih i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavnicima SAD, Nemačke i Francuske.
 
"Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom u kojem nije pitanje možete li kao pojedinac da izdržite ili ne. Ako ste suočeni sa činjenicom da malo ko želi da čuje vašu argumentaciju, što se dešavalo devedsetih, onda možete da vidite koliko nam je teško", naglasio je.
  • Dejan

    04.03.2022 08:36
    kolonija
    Koju to poziciju? Globalisticke okupacione zone?
  • Ocekivano

    03.03.2022 17:37
    Cim se on druži sa Sorosem, daje pare za Klintonki, ima savetnika Blera, tu mu i Sreder, sta smo mislili da moze biti drugo?
  • Tipičan komentator

    03.03.2022 12:43
    @Neki komentator
    Neobrazovani neki komentatoru, "Veće sigurnosti" ili na našem jeziku "Savet bezbednosti" je posebno telo i nije isto što i Generalna skupština UN, rezolucija 1244 je rezolucija Saveta bezbednosti. Tačno zbog ovoga ste neobrazovani, jer niste naučili u čemu je razlika. "Botovski post" je kada napišem istinu? No, osim u tome da je nepoštovanje rezolucija bilo SB bilo GS takoreći normalno za velike sile, slažemo se "dragi nebotovski" komšija u još jednome: Fuj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija