Primenjen ustavni amandman: Sve sudije na stalnoj funkciji

Visoki savet sudstva doneo je odluku da se 484 sudije, izabrane na mandat od tri godine pre stupanja na snagu amandmana na Ustav Srbije, smatraju izabranim na stalnu sudijsku funkciju.
Primenjen ustavni amandman: Sve sudije na stalnoj funkciji
Foto: Pixabay

To je učinjeno na osnovu Ustavnog zakona za sprovođenje nedavno usvojenih amandmana na Ustav Srbije.

Skupština Srbije proglasila je 9. februara Akt o promeni Ustava Republike Srbije, pa se tim danom smatra da su sudije izabrane na stalnu funkciju, objavljeno je na sajtu Visokog saveta sudstva.

Amandmanima na Ustav ukinut je prvi izbor sudija na mandat od tri godine, pa je usledila ova odluka Visokog saveta.
 
Ista pravila odnose se i na zamenike javnih tužilaca, kojima stalna funkcija važi od 9. februara.
  • stane

    16.05.2022 20:36
    pravosudje
    Iz licnog iskustva znam da mi nemamo moralne i jake sudije i zamenike tuzilaca, sve je to korumpirano ili rade po necijem diktatu a radi licnog interesa. Neophodno bi tu bilo menjati korenito pa ko ne radi dobro ima cestitih zanimanja koje bi mogli odradjivati, kao naprimer babice, frizerke, krojacice za zene sudije ili stolari, zidari metalostrugari itd za muskarce. Neka ostanu moralno jaki i hrabri. Ovo pisem jer jedan spor gde su mi uzeli kucu, ali su ljudi bliski vlasti, vodimod 2005 god, a zamenik tuzioca nesme da pokrene postupak protiv coveka koji mi je provalio i opljackao kucu i cak poceo da je rusi.
  • Dragan Miskovic

    05.03.2022 10:31
    Svaki sudija koji dobije prijavu Precedniku suda duzan je ako ga proglase krivim da odmah izgubi svoju stolicu a ocito to ne drzi u krivoj zemlji ne pravnoj. Koliko puta se sa viseg suda i apelacionog vracaju iz pocetka sviprocesi samo zbog gresaka sudija i to nikad niko nije kaznjavao. Sve je to u dilu sa advokatima pogledajte samo N.Sad.
  • 56

    04.03.2022 17:41
    Malo kasno
    Sad je, možda, jasno onima koji su glasali Za, za šta su glasali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.