Prošlo je 19 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

Danas se navršava 19 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića.
Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.
Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
 
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
 
Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
 
Bio je i jedan od osnivača DS, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik te stranke.
 
Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
  • pobogu

    12.03.2022 15:50
    Srbi i dalje misle da su politicari, direktori i sefovi krivi za sva ova sranja

    dobro

    a zasto je, onda, u vecini zemalja nemoguce i nezamislivo da balvani postanu i opstanu kao politicari, direktori, sefovi?
  • .

    12.03.2022 14:54
    ?
    Jednostavno,nase drustvo nije bilo mentalno spremno za takvog coveka a zlo uvek vreba,manje vazni,manje pametni,ruzni i spolja i iznutra,kakvo zlo i jeste uradilo je sta je uradilo.....sklonilo lepu buducnost,vratilo se na vlast i postavilo sve naopako.Ni danas narod nista ne razume ,neuk,slep kod ociju,bez mozga i zelje da ide napred,tako da ispada da je ovo sve vecina naroda i zasluzila.
    Greske se uvek mogu ispraviti.Dajmo sebi sansu.
    Zorane pocivaj u miru tvoje zelje,pamet i trud bili su na strani svetlije buducnosti ali ovde je zlo dezurno 24 h.
  • Stiv

    12.03.2022 12:14
    Stiv
    Nismo bili,dostojni takvog,VELIKANA! Sa ove vremenske distance,mnogi su to svatili i pokusavaju daga,imitiraju...ali bezspesno! Takvi,ljudi se jednom u 100 godina,pojave! Uveliko bi sada,ubirali plodove svoga rada u svojoj,drzavi! A ovako,smo nestali raseljenjavanjem po belom svetu,kako bi se izborili za malo zivotne,srece! Slava ti i vecna hvala na pozitivnoj energiji i to malo nade koje sinam,dao za kratko vreme!!! Inace u EU posle,Broza jedino Djindjica,spominju kao velike vizionare i politicare iz malih zemalja! Ovog AV niko ni nespominje i ako se slucajno provuce,mala vest toje daje,najveci LAZOV sa Balkana!!! Pozz iz Belgije!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.