Zaštitnik građana pokrenuo postupke zbog otkrivanja identiteta žrtve zlostavljanja - deteta

Zaštitnik građana pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti rada nadležnih organa, povodom detaljnih informacija u medijima kojima se ukazuje na identitet deteta, koje je seksualno zlostavljano.
Zaštitnik građana pokrenuo postupke zbog otkrivanja identiteta žrtve zlostavljanja - deteta
Foto: Pixabay
On je apelovao na medije da u izveštavanju o ovakvim slučajevima ne objavljuju podatke koji mogu da otkriju identitet deteta žrtve.

"U medijima su objavljene izjave i imena roditelja, slika kuće i navedeni podaci mogu otkriti identitet deteta. Na ovaj način se dete žrtva dodatno traumatizuje i viktimizuje što može uticati na njen proces oporavka", naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Kako je saopšteno, on je pokrenuo postupke kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Regulatornog tela za elektronske medije i Ministarstva kulture i informisanja.
 
Od Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o okolnostima slučaja, a od REM-a i Ministarstva kulture i informisanja da pokrenu odgovarajuće postupke kako bi utvrdili da li je ovakvo izveštavanje medija u skladu sa zakonom i u vezi sa tim preduzmu mere iz svoje nadležnosti, te da ga o tome obaveste u istom roku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.