Savet Evrope tvrdi da je policijska tortura u Srbiji česta, a Sindikat da policija nije zaštićena

U policijskim upravama i stanicama u Srbiji i dalje se nad pritvorenim osobama sprovodi tortura.
Savet Evrope tvrdi da je policijska tortura u Srbiji česta, a Sindikat da policija nije zaštićena
Foto: 021.rs

Šamaranje, šutiranje, udaranje službenom palicom, primena elektrošokova iz ručnih uređaja i električnih kablova povezanih na automobilske akumulatore samo su neke od mera koje je primenjivala policija, pokazuje izveštaj Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Saveta Evrope.

Navodi pritvorenika na kojima je primenjivana sila i koji su se obratili CPT-u potkrepljeni su dokumentacijom koja je pregledana u policijskim stanicama, kao i izveštajima o povredama koje su sačinili zdravstveni radnici u ustanovama u koje su pritvorenici primani, prenosi Politika.

"Komitet preporučuje da vlast u Srbiji usvoji niz odlučnih mera za suzbijanje ovakvog postupanja, uključujući uvođenje istražnog razgovora sa osumnjičenima za krivična dela, kao i obavezno audio i video snimanje svih intervjua koje obavljaju policijski službenici", piše u izveštaju CPT.
 
U dokumentu se napominje da istrage koje sprovodi tužilaštvo i odeljenja policije koja se bave nadzorom nad radom policije nisu dovoljno efikasne, a izražena je i zabrinutost zbog blagih kazni koje su sudovi izrekli policijskim službenicima osuđenim za zlostavljanje.
 
Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, za Politiku negira ove navode.
 
"Tek kada se iskoriste sva policijska ovlašćenja, dolazi do korišćenja sredstava prinude", naglašava.
 
On kaže i da se policajci prilikom obavljanja poslova suočavaju sa napadima koji su nevidljivi za građane, ali i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.
 
"Često vidite da je policajac, možda, neadekvatno reagovao, ali ne vidite šta ga je izazvalo na takvo ponašanje", ističe Mijailović.
 
Kako kaže, dešavalo se da "navodno oštećeni" nabavlja i nadležnima dostavlja lekarsku dokumentaciju koju je pribavio dva ili tri dana posle intervencije i to u privatnim lekarskim ordinacijama.
 
"Tuženi policajci godinama vode sporove po sudovima. Možete li da zamislite kako to deluje na njega, njegovu porodicu i radnu sredinu? Pripadnici policije se ustručavaju od bilo kakvih intervencija jer nisu zaštićeni ni na koji način. Mi nismo zaštićeni, a naša je dužnost da štitimo građane", navodi sagovornik Politike.
Samo u Novom Sadu je od početka  2020. do kraja 2021. godine bilo 11 pritužbi sa navodima o policijskoj torturi u PU Novi Sad, rekli su za 021.rs u MUP-u. Nijedan od policajaca nije suspendovan.
 
Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je za naš portal tad da ovo šalje lošu poruku - i građanima i policiji. 
  • Boki

    16.03.2022 11:18
    Savet evrope gleda izgleda samo americke filmove
  • Pa

    16.03.2022 11:17
    kombinovan praznik
    Kada bi se u Srbiji uveli razni nacionalni dani za raznovrsne životinje onda bi smo morali da kombinujemo bar nekoliko zajedno. U suprotnom bi smo imali problem; čestitati praznik svinjama bi uvek završavalo sa lisicama na rukama.
  • Joca

    16.03.2022 10:24
    Žalosno je što je tako ali ... Da li želimo da budemo Meksiko? Eto, Meksiko smo ... molim lepo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija