Samo nemoj po glavi, druže plavi: Prekomerna upotreba sile normalizovana

Od početka 2020. do kraja 2021. godine bilo je 11 pritužbi sa navodima o policijskoj torturi u PU Novi Sad, potvrđuju za 021.rs u MUP-u.
Samo nemoj po glavi, druže plavi: Prekomerna upotreba sile normalizovana
Foto: 021.rs
Kako navode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te pritužbe su prosleđene Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu na dalje postupanje. 

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu kome je MUP, navodno, prosledio pritužbe za policijsku torturu po kojima treba da postupa, za 021.rs ne mogu da otkriju koliko od 11 pritužbi se istražuje i u kom su statusu.

Kako su naveli, oni postupaju po zaprimljenim krivičnim prijavama.
 
Problem takođe leži u sistemu za pretragu koji se koristi u pravosuđu, po kom je neophodno dati više parametara po kojima se pretražuje, uključujući i ko je podnosilac prijave, protiv koga je podneta, kada je podneta i zbog kog krivičnog dela. 
 
Ministarstvo: Nema krivičnih prijava, nema suspenzija
 
Ipak, iz Ministarstva za 021.rs odgovaraju da u istom periodu nije bilo krivičnih prijava za prekomernu upotrebu sile, odnosno za krivično delo zlostavljanje i mučenje.
 
"Uvidom u službene evidencije Policijske uprave u Novom Sadu, utvrđeno je da u periodu od 01.01.2020. do 02.11.2021. godine nije bilo podnetih krivičnih prijava zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje iz člana 137. Krivičnog zakonika Republike Srbije protiv policijskih službenika PU u Novom Sadu", navodi se u odgovoru koji je 021.rs dobio putem Zahteva za pristup informaciji od javnog značaja.
 
Iz Ministarstva dodaju i da u pomenutom periodu nije bilo privremenih udaljenja, odnosno suspenzija, policijskih službenika zbog prekomerne upotrebe sile.
 
Ipak, navode da je u ovom periodu bilo podneto 11 pritužbi koje su sadržale navode o policijskoj torturi, odnosno navode koji se mogu povezati sa zlostavljanjem i mučenjem.
 
Nakon ovakvog odgovora Ministarstva, 021.rs zatražio je dodatno razjašnjenje, s obzirom na to da se u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu trenutno vodi istraga protiv policajca N. B. zbog "zlostavljanja i mučenja", odnosno, zato što se sumnjiči da je uz inspektora S. D. zaposlenog u MUP-u, učestvovao u prebijanju mladića na julskim protestima. 
 
Ministarstvo je upitano i da li je on suspendovan, s obzirom na to da se tereti za takvo krivično delo. Ni nakon dve nedelje od postavljanja pitanja, iz Ministarstva nisu odgovorili.
 
Dok je, prema saznanjima 021.rs, inspektor S. D. zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, N. B. (ime poznato redakciji iz odgovora zrenjaninskog tužilaštva na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja iz 2021. godine), radi u PU Novi Sad.
 
  
 
Ilić: BCLJP je podneo dve prijave, MUP bi morao da zna
 
Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava kaže za 021.rs da su njihove prijave podnete i Tužilaštvu i Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, što znači da bi MUP morao da bude upoznat sa tim.
 
"U svakom slučaju to jeste netačna informacija, jer mi smo bar dve krivične prijave podneli zbog julskih protesta. I te krivične prijave, ne samo što su zavedene, nego smo i obavešteni od strane tužilaštva da se nešto po tim prijavama radilo", ističe Ilić.
 
Jedna od njih odnosi se na prebijanje mladića koji je srušen s bicikla, a potom šutiran po glavi i telu, dok je druga vezana za različit incident i nije poznato da li su predmet istrage službenici Policijske uprave Novi Sad.
 
Komentarišući navode MUP-a da za dve godine nijedan policajac nije udaljen sa dužnosti, odnosno suspendovan, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, on kaže da to nije neobično, ali da jeste nesaglasno sa zahtevima koji proizilaze iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.
 
"Kada smo analizirali praksu od 2018. do 2020. godine videli smo da su policajci suspendovani samo u jednom predmetu, i to u predmetu prebijanja braće Siniše Malog i Aleksandra Vučića. U ostalim slučajevima smo primetili da ta praksa da se policajci protiv kojih se povede postupak suspenduju, ne postoji. Evropski sud za ljudska prava stalno ističe da zbog poverenja građana u rad institucija kao što je policija i zbog pokazivanja nulte tolerancije na nasilje, policija bi morala, čim se povede postupak protiv nekog od policajaca zbog sumnje na nasilje, da ga suspenduje za vreme trajanja postupka. Ono što se kod nas u praksi događa je da se skoro niko ne suspenduje i skoro niko ne dobija otkaze", objašnjava Ilić.
 
Loše je, smatra, kada se takve poruke šalju - i građanima i policiji.
 
"Mi smo u poslednje vreme imali dosta slučajeva gde se kamerom zabeležilo šta se desilo. Ne treba biti pravnik da vidite da neka ponašanja policije apsolutno nisu opravdana. Onda se pojavi ministar policije, predsednica vlade ili direktor policije, kao što je to bilo za vreme julskih protesta i kaže 'to ponašanje bilo zakonito, taj policajac je odličan', to ne samo da slabi poverenje građana u rad tih institucija. To daje krila i ohrabruje policajce da se tako ponašaju i da računaju na tu vrstu podrške. To ne vodi profesionalizaciji policije nego njenom pretvaranju u službu koja je sklona toj vrsti nasilja", navodi sagovornik našeg portala.
 
Vlast i policija funkcionišu po principu "ruka ruku mije"
 
Takvo ponašanje se, ocenjuje Ilić, relativizuje na svim nivoima.
 
"Ne postoji profesionalna svest i savesnost da se o tim pojavama razgovara kao štetnim. To su, pre svega, pojedinci u policiji koji najviše kvare ugled MUP-a. Umesto da se protiv tih pojava bori i da se pokaže da se to ne toleriše, mi imamo praksu gde se to brani i ti problemi su hronični", ističe.
 
Primer toga su i izjave ministra policije, direktora policije i svih zvaničnika povodom nasilja na julskim protestima, ali i slučajevima prekomerne upotrebe sile na blokadama puteva koje su se nedavno događale u gradovima širom Srbije. Nadležni su branili policajce, govoreći da su oni samo radili svoj posao, po zakonu, uprkos brojnim video snimcima koji su pokazivali suprotno.
 
"Ovakvi stavovi koriste samim policajcima, ali i vlasti. Kada bi neki, recimo ministar, bio profesionalan i rekao da je nešto zlostavljanje koje bi trebalo da se procesuira, možda ne bi bilo lako očekivati podršku policije kada je potrebno da se neke afere zataškaju. Imamo tu i neke slučajeve u zadnjih par godina, gde tužilaštvo i policija nisu istraživali određene afere funkcionera", naglašava Ilić.
 
  
 
Policija, dodaje Ilić, čini i veliki deo biračkog tela, a njihova naklonost pridobija se i tom zaštitom. 
 
Zaštitu, kako kaže, ipak nisu imali policajac koji je otkrio Jovanjicu (inspektor Slobodan Milenković), koji je nakon toga imao razne probleme, kao ni policajci koji su učestvovali u zlostavljanju braće Vučića i Malog.
 
"Da je zlostavljao nekog tamo građanina, verovatno bi imao dosta veću podršku MUP-a. I to je to što je najstrašnije. U zavisnosti od toga ko ste i protiv koga ste nešto preduzeli, vi možete u jednom slučaju da budete branjeni, a u drugom izloženi progonu. To pokazuje da mi nemamo depolitizovanu policiju", ocenjuje.
Iz Evrope kritike, iz Srbije ignorisanje i negiranje
 
Još jedan problematičan aspekt istraga slučajeva u kojima su policijski službenici navodno počinili nasilje su predugi postupci istrage koji neretko zastarevaju. U zrenjaninskom tužilaštvu još uvek se vodi istraga zbog slučaja zlostavljanja na protestu u Novom Sadu jula 2020. godine, potvrđuju za 021.rs iz ove institucije. 
 
Ilić kaže da to, nažalost, nije ništa neobično.
 
"Postoji međunarodni standard da se istrage slučajeva zlostavljanja moraju voditi na hitan način. To znači da ne sme biti bilo kakvih odugovlačenja, zbog prirode tih dela gde se povrede brzo izgube, gde policajci imaju vremena da usaglase izjave i mogu da utiču na svedoke, mogu da nestanu video snimci, ali i zbog poverenja javnosti u rad policije i institucija, standard je i zahtev je da se istrage vode hitno. Ovaj slučaj (zlostavljanje na protestu u Novom Sadu) ni po čemu ne odstupa od ostalih slučajeva u Srbiji istrage policijskog zlostavljanja, prosto je manir ovde da postupci traju mnogo duže nego što bi trebalo", smatra naš sagovornik. 
 
Prošle godine je, tako, Evropski sud za ljudska prava presudio da Srbija treba da plati Novosađaninu Aleksandru Zličiću 2.700 evra na ime nematerijalne štete i 4.000 evra na ime troškova i izdataka zbog pretrpljenog policijskog nasilja i nesprovođenja adekvatne istrage. 
 
Osnovno i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu u ovom slučaju nisu prihvatili Zličićevu verziju događaja i odbacili su prijavu, uprkos relevantnoj medicinskoj dokumentaciji, fotografijama i svedočenjima. 
 
Inače, u izveštaju Evropskog komiteta za sprečavanje torture iz 2018. godine se ocenjuje da policijsko nasilje u Srbiji nije izolovan incident, već prihvaćena praksa i deo policijske kulture.
 
To smatra i Vladica Ilić koji kaže da je Srbija svake godine oštro kritikovana zbog istih stvari.
 
"Imamo desetak presuda Evropskog suda za ljudska prava u poslednjih deset godina koje se odnose na loše istrage protiv policajaca. Država ne preduzima ništa. Uvek se organi kreću između ignorisanja i negiranja i zato sa strane delujemo kao da je to zemlja gde je policijsko nasilje sasvim normalno", zaključuje Ilić.
 
Tako se u životu održava sistem u kom čak i isti policijski službenici budu više puta prijavljeni za prekomernu upotrebu sile u različitim situacijama, a nikada procesuirani i kažnjeni, kao što je bio slučaj sa inspektorom S. D. za koga je portal Pištaljka otkrio da je unutrašnja kontrola prikrivala dokaze o policijskoj torturi iz 2017. godine, a koji se sada tereti i za učestvovanje u prebijanju na protestu u Novom Sadu.
  • Neo NSovac

    04.02.2022 21:26
    Pusteni s'lanca
    Zaustavljaju i skidaju do gole kože u sred bela dana, maltretiraju klince zbog džokavca ili dva, samo uteruju strah lokalnim dilerima da bi napravili mesta za svoju robu!

    Interventna valja na bul osl. I Evrope, regularna je na naselju i adicama...provereno i nije neka tajna
  • Silver

    04.02.2022 20:42
    pogledajte film
  • mama

    04.02.2022 20:29
    :(
    ,,Dok god je ovih frikova
    sa punom vrecom trikova
    nista sto vredi nece vredeti
    zar stvarno nema nacina
    pred najezdom prostacina
    pa, ti si skolovan
    da hapsis taj talog
    a, ne da pustas
    da ti izdaju nalog

    Sorry, Plavi, posaljem katkad
    srce, na raport glavi
    od starog drustva nista
    neko je puk'o, neko je svirn'o
    ma, ti si super, brate
    ako stvarno spavas mirno"
    Djordje Balašević

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti