Pre 23 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije

Na današnji dan pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).
Pre 23 godine počelo NATO bombardovanje Jugoslavije
Foto: 021.rs
U bombradovanju je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.
U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.
Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.
 
Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.
 
Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.
  • Ђорђе Ивковић

    26.03.2022 23:57
    Чињеница
    "JNA je tukla Vukovar i Sarajevo. To nije opravdanje za zločin NATO ali je činjenica."
    У Вуковару и Сарајеву је извршен прогон Срба пре било каквог деловања ЈНА. То није оправдање за за злочин НАТО али је чињеница.
  • Rogoz!

    26.03.2022 21:15
    JNA je tukla Vukovar i Sarajevo. To nije opravdanje za zločin NATO ali je činjenica.
  • Omerta

    25.03.2022 17:37
    @Slavija
    Što bi rekli Maratonci- "Ako si glup nisi gluv!".
    A Batajnica? Šta ima ko tu da nam kaže? Vas nuje sramota zbog toga? Mene jeste! Sami ​radi sebe to treba da isteramo. Dok to ne isteramo, nije pojedinac kriv i za samo to delo i za delo sakrivanja, krivi smo kolektivno.
    A onda ćemo plakati kako nas svet mrzi i kako je nepravedan prema nama.
    Dok ima Omerte - nema Katarze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija