U devet dana u Srbiji ubijene četiri žene, nadležni u mišjoj rupi

Mediji su od 21. marta do danas izvestili o ubistvu četiri žene, a bilo je i nekoliko pokušaja ubistva, poručuje Udruženje građanki Femplatz i više od 60 organizacija, mreža i pojedinki.

One zajednički zahtevaju hitnu reakciju i sprečavanje femicida u Srbiji, državi u kojoj nadležni organi ne koriste zakonska prava da preventivno reaguju i zaštite ugrožene žene, a stopa osude nasilnika je niska.

Prekjuče je u Zaječaru ženu ubio komšija nakon nekoliko godina konstantnog maltretiranja, koje je više puta prijavila nadležnima.

Žena iz Vranja preminula je u bolnici nakon što je suprug izbo nožem, a dve žene iz Beograda i Smederevske Palanke ubili su sinovi. 
 
U istom periodu, mediji su izvestili o najmanje sedam pokušaja femicida i nasilja prema ženama, navodi se u saopštenju. 
 
"Dok se sve ovo dešava, institucije nadležne za sprečavanje i borbu protiv nasilja prema ženama ne reaguju, niti se obraćaju uznemirenoj javnosti. Posebno je zabrinjavajuće što u navedenim slučajevima, i nakon prijave nasilja, nadležne institucije nisu obezbedile zaštitu i bezbednost ovih žena. Veliki broj ubistava žena nije sprečen zbog izostanka blagovremene i efikasne reakcije institucija sistema, od neblagovremenog reagovanja na prijave nasilja, preko umanjivanja opasnosti i nesagledavanja rizika od ugrožavanja bezbednosti žrtve", poručuju Femplatz, partnerske organizacije i pojedinke.
 
Srbija i dalje nema zvaničnu statistiku o broju ubijenih žena. U kombinaciji sa izostankom delotvorne prevencije femicida, kao najekstremnije manifestacije nasilja, svakog dana šalje se poruka ženama da su njihovi životi manje vredni.
 
"Zahtevamo od institucija nadležnih za sprečavanje i zaštitu žena od nasilja da hitno reaguju na poslednje slučajeve femicida, istraže i objasne javnosti eventualne propuste i izostanak efikasne reakcije na prethodne prijave nasilja i navedu precizne korake za dalje sprečavanje femicida. Obaveze, standardi i planovi za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja prema ženama i sprečavanje femicida postoje, ali je potrebna delotvorna akcija, a ne deklarativno opredeljenje. Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen. I svaka institucija ima odgovornost i obavezu da radi na sprečavanju femicida", zaključuje se u saopštenju Femplatz, više od partnerskih organizacija i pojedinki.
Prijavite nasilje:
 
Nasilje, bez obzira na oblik, možete da prijavite direktno policiji (192 ili 0800-100-600), Centru za socijalni rad u vašem mestu (za Novi Sad 021/64-65-746) ili Osnovnom javnom tužilaštvu, pisanim putem, telefonom, mejlom ili lično. To može da učini i neko umesto vas.
 
Možete da pozovete SOS ženski centar na 021/422-740 u periodu od 17h do 21h ili na SOS broj Autonomnog žeskog centra 0800-100-007 radnim danima od 10h do 20h, kao i podršku organizacije "Iz kruga Vojvodina" na 021/447-040, 066/447-040 ili 0800-10-10-10 radnim danima od 09h do 16h.
  • Savka

    16.07.2023 23:24
    Jos jedna nova nespavanja od b
    Da su reagovali,nebi ja danas bila bolesna,od udaraca, gdje se udaralo podmuklo.Pitam drzave organe Zasto nisu nasilje sprecili,kad sam prijavljivala,kome ja trebam ovako bolesna od nasilja i udaraca ,a nepravde sam se nagledala na sudjenju i likovanja nad nemoćnom osobom, da sam pozelila da me nema i zalila sto sam nasilje prezivila,postala bolesnik ,sudski rob,ostala bez sredstava za zivot,sve zbog necijeg hira,da muci i tuce nejace.
  • Cortanovci

    29.05.2023 21:41
    Nema kraja
    Osudjenoj zrtvi nasilja 1938 god. danas stigao nalog za plaćanje sudskih troškova sto ih je platila 27 09 2022 .da li je ovo Repriza i dokle vise?
  • Cortajovci

    20.04.2023 11:03
    Izdrži neka ti Bog pomogne
    Osudjena zrtva nasilja placa svoj danak sto osta ziva kad se sabere 400000 dinara kostalo te zrtvo sto si dobila batine.,i gutaj smrad i korov izdrži im kaznu, izdrži smrad i korov,budi svjesna da moraš nemšas drugi izlaz oni ti ga nedaju oni odlučuju kako ces zivjeti u siromastvu neka oni uzivaju u bogatstvu i moci i Sili.Izdrzala si Mnogo tuge izdrži i ovu nepravdu,izlaza iz nepravde nema,niti se nemoj nadati nadala si se da ce se neko nasilje ustaviti ali ta nada bila uzaludna.Sto god traže ispunjavacemo mi to moramo ,oni su Ocevici oni su u pravu i kad nisu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.