Nesreća u rudniku 'Soko': Rudari se ugušili od visoke koncentracije metana

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se osam nastradalih rudara u rudniku uglja "Soko" kod Sokobanje ugušilo zbog visoke koncentracije metana.
"Poginulo je osam rudara rudnika 'Soko'. Jutros u 4.10 sati su se ugušili. Nije bilo nikakve eksplozije. Porast metana je bio tako visok da su se ugušili", kazala je ona novinarima ispred rudnika.
 
"Istražni organi rade svoj posao. To znači i policija i inspekcije. Verujem da ćemo uskoro imati napismeno uzroke ove nesreće", kazala je Mihajlović.
Istakla je da je ovaj "metanski rudnik" opskrbljen svom potrebnom opremom, te da se sprovodi monitoring.
 
"Imamo sve što se dešavalo. Svaki sekund u rudniku je snimljen", rekla je Mihajlović.
Naglasila je da će dražava pomoći svim porodicama nastradalih u svemu što je potrebno, a pomoći će i njihove kolege rudari iz čitave Resavice.
 
"Iza osam rudara ostalo je dvanaestoro dece, a jedna beba se rodila početkom godine. Naša obaveza je da učinimo sve za porodice ovih ljudi", kazala je Mihajlović.
 
Direktor JP PEU Resavica, Saša Spasić rekao je da je u trećoj smeni došlo do tzv. prodora metana prilikom redovnog procesa proizvodnje.
 
"U trećoj smeni je bilo 67 rudara, 18 rudara je povređeno, niko nije u životnoj opasnosti, ali nažalost osmoro je preminulo", rekao je on.
 
Direktor rudnika "Soko" Drago Milinković kazao je da je došlo do izdvajanja metana iz komore potkopa zbog čega je došlo do gušenja rudara.
 
On je kazao da se sve iznenada desilo i da je u pitanju "viša sila", kao i da je rudnik "Soko" jedan od najsavremenijih rudnika tog tipa u Evropi po pitanju monitoringa.
 
"Obišao sam dosta rudnika u Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini ovakav monitoring nema nijedan rudnik", izjavio je Milinković.
 
Naglasio je da se neprekidno kontroliše gasno stanje u jami i to ne samo metana, već i ostalih prisutnih gasova, tako da se u slučaju bilo kakve promene sprovode preventivno mere iz dela bezbednosti na radu.
 
Nova.rs piše da je zet jednog od rudara rekao da su oni bili svesni da su u opasnosti i da su se zbog toga bunili.
 
"Bunili su se da ne rade, da ne idu, da se to zaustavi ali… Na kraju se obistinilo. Već danima rade na tom mestu, bili su svesni da su u opasnosti jer su kopali ispod jezera. Nama ništa nisu rekli, kad pozovete rudnik oni nemaju nikakve informacije, javlja nam se sekretarica. Mi nemamo saznanja šta se tačno desilo", izjavio je.
  • Hortikultura

    01.04.2022 23:09
    @Ceo dan nema vesti
    Nanu li im naninu i Majičinu im dušicu!
  • Дада

    01.04.2022 22:29
    Слава им! На душу онима који су могли спречити трагедију.
  • Nana

    01.04.2022 22:01
    Ova tragedija i dan žalosti samo u Aleksincu pokazuje koliko se malo ceni život rudara u Srbiji. Sramota!
    Bitno da se prate farme, parovi, političari koji su bruka za svako civilizovano društvo...
    Poštovanje, razumevanje i pre svega bolji uslovi za rudara, to država treba da obezbedi, i u ovom slučaju, nacionalne penzije za sve porodice i decu stradalih...jer mi ne živimo od rada i doprinosa pevača i sportista, već od rada i rezultata poštenih radnika. Ovo je najmanje što država može I mora da uradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.