Povređeni rudari nisu životno ugroženi, Aleksinac, Trgovište i Sokobanja u žalosti zbog stradalih

Dan žalosti je u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja "Soko". Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta.

Osam rudara je poginulo, a 21 je povređen u rudniku "Soko". U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je njih 17 sa lakšim povredama, a dvojica u Kliničkom centru u Nišu. Nisu životno ugroženi, javlja RTS.

Svi pacijenti smešteni u bolnici u Aleksincu proveli su noć mirno, a direktor Goran Vidić očekuje da će u toku dana veći broj pacijenata biti pušten na kućno lečenje.
U univerzitetskom kliničkom centru su trojica rudara smeštena na Kliniku za endokrinologiju, odeljenje toksikologije i njihovo zdravstveno stanje je, takođe, stabilno, saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.
 
Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988).
 
Prvi deo istrage je pokazao da su se stradali rudari ugušili od velike količine metana. Njihova tela su na Institutu za sudsku medicinu u Nišu.
 
Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je juče da imaju snimljen svaki sekund dešavanja u rudniku, kao i da nije bilo eksplozije.
 
Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari "Resavice" pomoći svojim kolegama.
 
"Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni", rekla je juče Mihajlović.
  • x

    02.04.2022 20:44
    x
    Pre par godina pogledah film dokumentarac o nesreci u rudniku u Juznoj Americi,bas u vreme kada se u istocnim zemljama Japanu,Kini i UAE pricalo o robotizaciji radne snage i AI u sektoru ugostiteljstva. Cudi me da se ne radi vise u svetu u domenu robotike u rudarstvu.
  • Dr Miggyy

    02.04.2022 11:38
    НЕСТРУЧНОСТ МЕЊА СТРУЧНОСТ!
    Тужни догађај у Соко руднику угља је растужио много грађана у Србији, а по навише чланова породице настрадалих камарата. О овам случају посебно треба да се позабаве правосудни органи и стручњци из области рударства и технике. Наиме, рудникомк Соко руководи правник чиновник БИЕ. С обзиром да први човек фирме о свему одлуцује и ради по свом сазнању и веђењу, а осталиу сарадници мора њега да слушају. Ово није случај само у државним фирмама, него и у влади. Зорана Михаловић, као економиста, води Министарство рударства и енергетике, а да ли Србија нема стручних људи за рударство и енергетику. Има, али су битнији партијски другови. Погибље осам рудара и повреде још њих двадесетак треба да буду поука председнику и осталима у властима да почну да форсирају стручне и искусне кадрове, а не приучене полтроне и шилибајзере. Одговорност за овај случај треба да преузму надлежни органи, да надокнаде штету, а виновнике казнити, како не би се дешавале овакве недођије и несреће. Саучешће изражавам породицама погинулих и брже оздрављење повређених!
  • Aleksandar

    02.04.2022 11:01
    Odgovor
    Ti ljudi su za mene heroji, saučešće porodicama. Neka im je Bog upomoć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija