Rudar Dimitrijević: Mnogi će dati otkaz zbog nebezbednih uslova rada, sa strahom smo ulazili u jamu

Rudar iz rudnika "Soko" Saša Dimitrijević, koji je povređen u nedavnoj nesreći, izjavio je da mnogi rudari planiraju da daju otkaz zbog nebezbednih uslova rada.
Rudar Dimitrijević: Mnogi će dati otkaz zbog nebezbednih uslova rada, sa strahom smo ulazili u jamu
Foto: Pixabay
Dimitrijević je rekao da će i on razmisliti da li se vraća u rudnik.
"Mnogi planiraju da daju otkaz, posebno mlađi rudari, a među njima ima i mladića od dvadeset i nešto godina. Nesreća je bila strašna, a rad u rudniku je nebezbedan. I ja ću tek videti da li ću se vratiti na taj posao, najvažnije je da se prvo zalečim", rekao je za list "Danas" Dimitrijević, koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu.
On je potvrdio da se u rudniku u poslednje vreme govorilo da uslovi rada nisu bezbedni, a da su rudari sa strahom i lošom slutnjom ulazili u jamu.
 
"Znalo se da će se nešto desiti, to su bili neispitani radovi, jedino se nije znalo u kom trenutku će se desiti, i šta sve. Nismo znali da li će nam glave doći voda, mulj ili metan, a svega je bilo, ili sve tri stvari odjednom", ispričao je Dimitrijević.
 
List navodi da je više rudara ili rođaka poginulih reklo da su pojedini rudari desetak dana pred nesreću bezuspešno upozoravali šefove da nisu bezbedni, jer "kopaju ispod jezera", a u oknu se "oseća neki miris", te da su tražili i da ne rade.
 
U nedavnoj nesreći u ovom rudniku poginulo je osam rudara, a 20 povređeno.
  • Realista

    07.04.2022 10:24
    @Frankfurt am Main
    Da si bio na časovima hemije, naučio bi da metan ne može da se oseti jer je bez mirisa. Rudarski detektor za metan nije 12eur već oko 200 ali to nije ni bitno. Bitna je svest rudara o samoodržanju koja nije postojala u ovom slučaju, zatim obuka o radu u rudniku i zaštiti na radu, mogli su stupiti u štrajk ako su se osetili nebezbedno a nisu, zašto?
  • Frankfurt am Main

    07.04.2022 10:05
    Učite strane jezike deco

    Nezvanično a i zvanično nisu imali detektore za metan s obzirom da su krenuli da kopaju ispod jezera i osetili su metan i znaju da kada se kopa ispod jezera se uvek postavljaju detektori ZA METAN jer centrala direktor nije hteo da im kupi iako su već poginuli i povređeni rudari pre toga tražili svakog dana pre silaska u jamu.

    Detektori za metal inače koštaju oko 12 eura po radniku.

    Kao drugo u svakoj državi na pogibiji osam nevinih rudara i nevinih radnika se proglašava DAN ŽALOSTI U CELOJ DRŽAVI.

    S obzirom da je smrt rudara bila dan pred izbore proglašen je dan žalosti samo u mestu odakle su rudari u Aleksincu.

    Niko u svim vodećim medijima nije hteo i prećutao je da RUDARI NISU IMALI DETEKTOR ZA METAN iako su tražili da im i direktor i centrala rudnika to obezbede više nedelja pre nesreće svakog dana pred silaskom u jami.

    Bukvalno su poslali ucenjene ljude porodicama a i kreditima u smrt da bi uštedeli 12 eura po radniku.


  • Realista

    07.04.2022 09:58
    cinizam
    Pa 8.500 evra poshumno i moguće neko medaljče na budući državni praznik - malo li je na ovu skupoću?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija