Srbija će biti izuzeta iz EU sankcija na naftu i gas

Srbija će biti izuzeta iz EU sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, potvrđeno je u diplomatskim izvorima u Briselu.
Srbija će biti izuzeta iz EU sankcija na naftu i gas
Foto: 021.rs
"To znači da ćemo nastaviti da uvozimo preko jadranskog koridora, što znači da smo obezbedili naftu i posle 15. maja preko JANAF-a", kazao je izvor "Blica".
Kako je navedeno, sve je rašeno na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je tim bio u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU.
Portal je preneo da su Srbiji najviše pomogli šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i Francuska kao predsedavajuća EU.
 
Prethodno je krajem marta Jadranski naftovod najavio obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS) u skladu sa sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, budući da je NIS u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, koji ima 56,15 odsto akcija, Republika Srbija 29,87 odsto i mali akcionari 13,98 odsto.
 
Tada je navedeno da bi tim sankcijama bio obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa NIS-om te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor ne bi mogao da se realizuje od sredine maja, sve dok sankcije budu na snazi.
 
Tim ugovorom su rezervisani transportni kapaciteti naftovoda do rafinerije u Pančevu, po načelu "puno za prazno", u ukupnoj količini od 3,2 miliona tona, plus minus 10 odsto nafte godišnje.
U Briselu dodaju za Tanjug da se izuzeće za trgovinu ruskom naftom i gasom odnosi kako na EU, tako i na njene susede, zemlje Zapadnog Balkana i Evropskog ekonomskog prostora.
 
Postojala je mogućnost zabrane uvoza nafte od 15. maja preko jadranskog koridora. 
 
EU je danas, u okviru petog paketa sankcija protiv Rusije, uvela zabranu pristupa EU lukama plovilima registrovanim pod zastavom Rusije, uz konstataciju da se dozvoljavaju "odstupanja" za prevoz hrane, energenata, lekova i humanitarne pomoći. 
  • Milan

    09.04.2022 07:55
    Veze s vezom
    O cemu ovi?! Mi nismo Eu, ne zelimo je, niti cemo ikada biti. Vi tamo pod hitno Ukronac da primite, a kada neko kaze da smo na evropskom putu odma znas da ne zeli dobro Srbiji!
  • Лиманац

    08.04.2022 18:55
    Дела говоре.
    Политика мира и стабилности на делу!
    Живела Србија!
  • albino

    08.04.2022 18:24
    Beskrajna je moc ovog superiornog lidera regiona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.