U Nišu oštećen rimski vodovod star 17 vekova

Prošle nedelje, prilikom gradnje nove trase Somborskog bulevara u Nišu, oštećen je deo rimskog vodovoda iz 4. veka.
U Nišu oštećen rimski vodovod star 17 vekova
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Arheolozi trenutno apeluju da se izgradnja privremeno obustavi na tom delu kako bi bio istražen i sačuvan jedan od najvrednijih spomenika kulture ovog grada, rekao je za Nova.rs arheolog Marko A. Janković, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.
Tokom 2020. godine, nastavlja, istraženi su delovi istog objekta na obližnjim parcelama, kada je njihova gradnja bila zaustavljena.
"Radi se o rimskom vodovodu, zabeleženom u dve hronološke faze - jednu stariju koja je izgrađena od keramičkih cevi i jednu mlađu u vidu solidno zidanog kanala od kamena i opeke. Izvor rimskog vodovoda nalazio se u Devojačkom ždrelu u blizini sela Kamenica, pa je pretpostavljena dužina vodovoda oko 10 kilometara. On naravno nikada nije otkriven u celoj dužini, deo je otkriven krajem 19. veka a deo između dva svetska rata, pa su nova istraživanja neprocenjiva u smislu otkrivanja načina gradnje, korišćenja i napuštanja vodovoda", ističe Janković.
 
Kulturno nasleđe je, naglašava, jedan od retkih neobnovljivih resursa i strahuje da sa svakim lokalitetom koji se uništi gubimo neprocenjivo blago koje više nikad i ničim ne možemo nadomestiti.
 
"Ovakvi objekti su veoma retki na prostoru Srbije, i poznati su tek na nekoliko lokaliteta poput Viminacijuma, Singidunuma ili Sirmijuma. Rimski akvadukti predstavljaju vrhunac rimskog inžinjerstva, arhitekture i generalno urbanizacije. Ovi objekti su se mogli protezati kilometrima od izvora do krajnjih korisnika, a služili su za napajanje gradova pijaćom vodom, kao i napajanje javnih objekata. Grad Rim je tokom skoro hiljadu godina istorije imao jedanaest ovakvih objekata, dok je antički Niš imao najmanje dva, o kojima i dalje nemamo potpune podatke", kaže Janković.
 
Ceo tekst Nova.rs možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Nisam robot

    13.04.2022 10:09
    Ma koga briga, samo rokaj, kopaj..
  • dejan

    13.04.2022 09:27
    islamska država je po nivou uništavanja kulturnih vrednosti mala maca za srbe
  • Jok ja

    13.04.2022 09:19
    Vodovod
    Zatucanim i neobrazovnim ljudima je istorija luk i voda. Ovde je bitno samo da se krka i šljoka a za kamenčiće iz prošlosti niko ne mari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.