Ko je privedeni Uroš Mišić - "pravednik" sa grafita kojem je država izašla u susret

U akciji hapšenja kriminalca Darka Šarića priveden je i Uroš Mišić, javili su mediji.
Bilo bi čudno da mediji u naslove ističu nekoga koga godinama nije bilo u javnosti. Ime Uroša Mišića vraća Srbiju u decembar 2007. godine, kada je fudbal bio nešto manjeg kvaliteta nego danas, ali su kriminal i nasilje bili podjednako prisutni. 

Meč su igrali Crvena zvezda i Hajduk iz Kule. Na tribinama stadiona u Ljutice Bogdana došlo je do nereda u kojima će se upravo ime Uroša Mišića istaći kao posebno, i to ne po dobrom. Mišić napao policajca bakljom. Tom prilikom mu je naneo povrede, a delo je kvalifikovano kao pokušaj ubistva, s obzirom na to da je tada dvadesetogodišnji mladić, kako je izgledalo, pokušao upaljenu baklju da ugura u usta policajcu. 

Mišić je prvobitno bio osuđen na 10 godina zatvora. Ubrzo su se na brojnim fasada u Srbiji ispisani grafiti "Pravda za Uroša".
 
Ovaj, navodni, potomak vojvode Mišića, tokom suđenja je tvrdio kako nije gurao baklju u usta policajcu, kao i da je mislio da je reč o "grobaru koji je došao na severnu tribinu". 
 
"Jedan od navijača rekao da su tu 'grobari' i da biju. Progurao sam se i video jednog od 'grobara' kako nasumice maše rukama. Probio sam se i šutnuo ga u butinu. Uzvratio mi je. Otvorenom šakom me je udario u nos. To me je dodatno iznerviralo, pa sam od navijača pored mene uzeo upaljenu baklju. Uspeo sam „grobaru” da prislonim baklju na leđa. Počeo je da beži, a jedan stariji čovek me je odgurnuo. Gađao sam ga bakljom, ali ni jednog trenutka nisam pokušao da mu je gurnem u usta, niti da ga ubijem. Sve je trajalo kratko, oko 15 sekundi. Tek kasnije sam, na televiziji, video da je on policajac", kazao je Mišić tokom suđenja.
 
Nasuprot tome, napadnuti policajac Nebojša Trajković na početku suđenja je rekao da je "sreća roditelja Uroša Mišića što je ostao živ i što nije pucao dok mu je stavljao baklju u usta". 
 
Podršku Mišiću pružili su i igrači Crvene zvezde, kada su u septembru 2008. na teren izašli u majicama "Pravda za Uroša". Bilo je i tvrdnji da je pojedinim članovima uprave kluba prećeno, te da je ovo urađeno pod prisilom. Osim toga, nakon izricanja desetogodišnje zatvorske kazne, uhapšena su i petorica mladića koji su pretili sudiji.
 
Desetogodišnju presudu ukinuo je Vrhovni sud, a sudija koji je doneo prvostepenu presudu tražio je da bude izuzet iz postupka, jer je bio izložen brojnim pritiscima. Zanimljivo je da je u vreme suđenja Insajder emitovao svoj serijal o prepletenosti navijača i kriminalnih grupa, a Mišićev advokat, Borivoje Borojević, zatražio je da se zabrani emitovanje emisije, jer "ometa nezavisnost sudstva".
 
 
 Foto: YouTube/Screenshot
 
I u ponovljenom postupku kazna za Mišića bila je ista - 10 godina zatvora. Bile su prošle već četiri godine, a konačne presude za Mišića nije bilo. U februaru 2011. počeo je proces pred Apelacionim sudom u Beogradu. U aprilu iste godine doneta je odluka - kazna Mišiću je prepolovljena - osuđen je na pet godina zatvora. 
 
"Evo, ovim putem želim da vam se svima od srca zahvalim na bezrezervnoj pomoći i podršci, meni i mojoj porodici, koju ste mi pružili tokom svih ovih teških godina. Vašim trudom i zalaganjem doprineli ste da mi dani provedeni među zidovima prođu brže i lakše. Svaka vaša parola, svaka pesma meni upućena, samo mi je dodatno davala snage i energije da se iz svega izdignem i budem još jači. Zajedno smo se borili za pravdu i uspeli smo u tome. Sad idemo dalje, još malo, i eto nas opet zajedno na našem 'severu'. Krećemo u nove pobede za našu Zvezdu, naš Beograd, majku Srbiju", navodi se u pismu koje je Uroš Mišić uputio navijačima Crvene zvezde, beleži Istinomer u svojoj "Amneziji". 
 
U međuvremenu, na vlast je došla Srpska napredna stranka, a uz nju je stigao i novi Zakon o amnestiji. Ovaj akt omogućio je da pojedini kriminalci budu pušteni na slobodu. Među onima koji će slobodu dočekati pre isteka kazne na koju je osuđen našao se i Uroš Mišić. Iz zatvora je pušten u decembru 2012. godine. 
 
"Hvala vam što sam glasao za vas i Srpsku naprednu stranku očekujući neke promene, a vi nagradiste huligane. Ipak, uveren sam da će vam se to prvom prilikom obiti o glavu, dali ste im vetar u leđa", bila je poruka policajca Nebojše Trajkovića novom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.
 
Trajković je, tokom čitavog procesa, imao brojnih problema što je dovelo do urušavanja njegovog zdravlja. I tokom suđenja veštak sa VMA ukazao je na to da Trajković boluje od trajnog poremećaja ličnosti, navodeći da mu je 2008. konstatovana dijagnoza akutni posttraumatski stresni poremećaj.
 
"Ja sam žrtva države i njenog neefikasnog sistema, koja me namerno prepustila neizvesnosti. Porodica mi teško živi, jer ja više ne radim. Dobio sam invalidsku penziju, ali sam izgubio pažnju ljudi iz MUP-a Srbije. I ministar policije i sindikat policije su me zaboravili. Meni treba pomoć, jer sam teško bolestan i trošim 100.000 dinara mesečno za lekove", ispričao je trajković jednom prilikom za Novosti.
 
Nije mnogo prošlo od izlaska iz zatvora, a Mišić je ponovo imao posla sa policijom. Prema pisanju medija iz 2013. godine, Mišić je navodno učestvovao u tuči u klubu "Plastik", u kojoj je lakše povređen američki marinac. Ipak, nisu mogli odmah da ga pronađu, pa je pokrenuta potraga za njim. Čitav slučaj u Danasu je komentarisao i novinar Miloš Vasić, u tekstu "Pravda za Uroša".
 
"Ne priliči takvome junaku da se krije. Ima ko će ga podržati, bez brige; biće opet grafita 'Pravda za Uroša' po gradu; pojaviće se na suđenju – ako ga bude – ošišani bilderi u odgovarajućim majicama; vikaće navijači na utakmicama odgovarajuće parole. Biće pravde za Uroša, Njegovi su sve moćniji", napisao je Vasić.
 
Iako policija nije mogla da nađe, Mišić je odlučio sam da se oglasi i to u intervjuu za portal Telegraf, u kojem je negirao da je učestvovao u tuči. 
 
Kako je rekao, tako je i bilo. Prijavio se u policiju, određen je pritvor, a potom je pušten na slobodu i oslobođen optužbi usled nedostatka dokaza. Ipak, za ovo mu se sudilo, bilo je mnogo odlaganja početka procesa, samo da bi na kraju, još jednom, bio oslobođen optužbi.
 
Ponovo nije prošlo mnogo do novog trenutka u kog se Mišić našao u problemu. U septembru 2015. godine, policija je uhapsila 54 osobe za koje je postojala sumnja da bi mogle da ugroze bezbednost učesnika Parade ponosa. Među njima je bio i Mišić. Dan kasnije je pušten na slobodu. Nema nerešivog problema.
Ime Uroša Mišića pominje se i u postupku za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi. Za ovo ubistvo osuđen je Miloš Vojnović, koji je tokom suđenja pred Specijalnim sudom otkrio da su on i Uroš Mišić u Budvi tražili Vidakovića.
 
Kako je pisao KRIK 2017. godine, Vojnović je na suđenju rekao da Mišić nije znao da kriminalna grupa ubijenog Slobodana Šaranovića, kojom je upravljao Miloš Delibašić, planira ubistvo Vidakovića. Mišić se nije odazvao na pozive suda da svedoči u ovom postupku.
 
Prema pisanju medija, Mišić je nedavno promenio prezime u Radovanović. Petnaest godina od slučaja koji je fasade u Srbiji "ukrasio" grafitima "Pravda za Uroša", Mišić je ponovo uhapšen.
 
"Uhapšeni su D. Š., za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe i članovi D. L., D. O., U. R. i D. M., a za ostalim članovima se intenzivno traga. Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja", navodi se u saopštenju.
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.
  • Ana

    16.04.2022 11:16
    ...
    Pravda za ološa
  • Tja

    16.04.2022 09:08
    To je ono što pričam, po tribinama guraju baklje jedni drugima, rasturaju narkotike, učestvuju u neredima, ozbiljnim zločinima, ubistvima i šta sve ne, a onda u pauzi šilje klincima priču da su rodoljubi i kenjaju o visokoj politici. To je jedna izdrogirana banda koja teroriše pošten svet i sve je osim rodoljubivog karaktera. To je mimikrija običnih hulja i trovača društva i omladine. Sakrivaju se iza grupa, kako klupskih tako i države. Nose po sebi brojanice i majice sa svecima i vladarima, a da je po bogu i zakonu tucali bi kamen po noći. Ništa me više ne užasava nego kad krenu da glume vitezove, a ono neki izdrogirani slepac melje šta je dobro i za koga. Teraj bre to iza rešetaka.
  • miloš

    16.04.2022 08:42
    sramota
    Sramota je gledati sve ovo, mali je dileja dibiduz...Za ovakve treba organizovati posebne zatvore, gde se guli krompir i radi 15 sati dnevno svaki dan...Čisto da mu do mozga dođe da treba da je normalan a ne dileja koja pravi probleme prvo svojoj porodici a posle i ostalima...Čuj promenio prezime...pa treba mu mozak promeniti...a i ti advokati, to sve isti šljam kao i oni...Nama treba preki sud a ne demokratija i te neke budalaštine, zbog svih Nevolja, Mesara, Šarića i njima sličnih bolida...Kao normalan građanin koji hoće da razvija svoj biznis i živi normalno pričam i prosto ne mogu da poverujem da postoji i dalje ovakav šljam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.