Mihajlović podnela krivičnu prijavu protiv Grčića: Obmanuo Vučića, oštetio EPS za 500 miliona evra

Ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg v.d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Milorada Grčića, prenosi portal Nova.rs.
Mihajlović podnela krivičnu prijavu protiv Grčića: Obmanuo Vučića, oštetio EPS za 500 miliona evra
Foto: Pixabay

Prijava je podneta zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od više od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem, piše Nova.rs.

U dokumentu do kog je došao portal Nova.rs, navodi se da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu, javlja ovaj portal.
Pozivajući se na izvore u pravosuđu, Nova.rs piše da je prijavu protiv Grčića podnela potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.
 
"On je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima", navodi se u prijavi.
 
Iz ministarstva stižu optužbe da je Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, navodi Nova.
 
"On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja", piše u krivičnoj prijavi.
 
Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan. On je, kako se navodi, naglasio ida neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.
 
"To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem", piše u krivičnoj prijavi.
 
Dalje se navodi da nije organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima. Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra.
 
"Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije , a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije", navodi se u dokumentu.
  • Kile

    16.04.2022 23:10
    Koliko nas košta nenamensko korišćenje vozila epsa? Da li je normalno u službenom vozilu ići na godišnji? Svakodnevno prevoziti decu do škole… da li je eps toliko bogat? Da li to bahacenje samo meni smeta?
  • Okrugli ćošak

    16.04.2022 09:43
    Koliko me pamćenje služi, Mića je izjavio da prihvata odgovornost ali da nije kriv. To što mu sada pridodaju neku štetu od 500 miliona - 2 milijarde, to je glupo, pa čovek je računao do 1000 dindži /kg prasetine. Jagnjetinu, kao dostojan Srbin, učesnik verskih ratova na teritoriji bivše SFRJ i južne srpske pokrajine, nije imao na jelovniku.
  • V

    16.04.2022 06:30
    V
    Bravo i treba! Narod je ovo hteo i...neznas koje veci lopov?! Ali narod u Srbiji voli ovo pa nek,kradu koliko zele!!! Bravo i sve cestitke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.