"Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi, a najmanje su plaćeni"

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) danas je ukazala da radnici dočekuju Praznik rada - 1. maj zabrinuti za egzistenciju svojih porodica i zbog neizvesne budućnosti.
"Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi, a najmanje su plaćeni"
Foto: Pixabay

"Prvo epidemija korona virusa, a zatim rat u Ukrajini, ogolili su sve političke, društvene i ekonomske slabosti savremenog sveta, dovodeći celu planetu na ivicu katastrofe i opstanka", navodi se u Promomajskom proglasu ASNS.

Ocenjeno je da su "politički, ekonomski i socijalni egoizam najbogatijih država i politički i ekonomski egzibicionizam kvazi-elita, razbili svaku iluziju o savremenom društvu, demokratiji, ljudskim slobodama i pravima besmisleno i bespotrebno se igrajući sa sudbinom i budućnošću čovečanstva".
 
"Zdravstvena i socijalna katastrofa bila je samo najava za novu kataklizmu na ivici nuklearnog rata, uz nepredvidivu, ali izvesnu ekonomsku krizu, socijalnu i svaku drugu bedu i dug period svakovrsne stagnacije i preispitivanja svih vrednosti na kojima je do sada počivalo savremeno društvo", naveo je sindikat.
Izvesno je samo, smatra ASNS, "da se novokomponovani i podeljeni svet neće resetovati ka pravednijem i podnošljivijem društvu, već će, po ko zna koji put, ceh platiti sirotinja, a posebno svet rada kome će se ispostaviti računi za sve troškove ekonomske krize, za skupe energente, skupu hranu, skupe kredite, skupo naoružanje".
 
"U Srbiji sve posledice kriza, po običaju, svaljuju se na leđa radnika, uprkos tome što je, pre svega njihovom zaslugom, održana ekonomija, ekonomski rast i napunjen budžet. Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu. Čak ni u nedavnoj predizbornoj kampanji, kad se mašti daje na volju, nisu bili tema radnici nego radna mesta", navodi se u proglasu ASNS.
 
Najavljeno je da će se taj sindikat boriti da se zaposlenima isplati propisana minimalna cena rada, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da se spreči svaki oblik zlostavljanja na radu, da se zaposlenima koji su radili i koji rade u kovid bolnicama i ambulantama prizna beneficirani radni staž, da nedelja bude neradni dan, kao i inicijativama za promenu radnog zakonodavstva.
 
Miletić: Vlasti u Srbiji su vrlo antiradničke
 
Politička platforma "Solidarnost" pozvala je sve radnike da im se pridruže 1. maja u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će krenuti u protestni marš solidarnosti, s porukom da zajedno treba da se bore za bolji položaj i bolja prava svih zaposlenih u Srbiji. 
 
"Statistike pokazuju da radnici u Srbiji rade najviše u Evropi, a ujedno su među najmanje plaćenima. Minimalac je 35.000 i on nije dovoljan ni za pokrivanje minimalne potrošačke korpe", kaže za N1 Marko Miletić iz Političke platforme Solidarnost, dodajući da minimalna cena rada mora da se koriguje. 
 
On ocenjuje da su poslednjih 30 godina vlasti u Srbiji vrlo antiradničke.
 
Navodi da "politike idu u smeru ka poboljšavanju poslovne klime, pogotovo tokom vladavine SNS - u tome nema mesta za radnike i niko ne vodi računa o tome šta je zaista potrebno ljudima". 
 
"Vlast ima u vidu to šta je potrebno kompanijama, pre svega stranim kompanijama, kakvi su njihovi profiti, a slabo se obazire na to da li ljudi mogu da žive i prežive i da li su uopšte sigurni na svojim radnim mestima", istakao je Miletić.
 
Pre svega, kaže sagovornik N1, potrebno je promeniti Zakon o radu, koji on ocenjuje kao "izuzetno antiradnički".
  • Sanja

    30.04.2022 18:54
    Mnogo bolje nego pre 2013.Tada nije bilo posla,samo kod domaćih privatnika,koji su to maksimalno iskorišćavali.Danas biraš,moj sestrić radi u italijanskoj firmi plata 105 hiljada,na taj iznos je i prijavljen,a domaći privatnici i dalje muljaju,prijavljuju na minimalac a ostatak isplaćuju na crno,tako je bar u Pazovi.Tako da su plate u Srbiji realno veće nego što prikazuje statistika
  • Majstor

    30.04.2022 18:13
    Majstor
    E sto volim intervencije za praznike! Izlazak i ruke 50 pa navise eura!
  • Lisa

    30.04.2022 13:45
    Lisa
    Ja sam zaposlen na drzavne jasle,naslednim putem kao i vecina! Meni je odlicno i nemam na sta dase,zalim! Pristojna i sigurna,plata jedan kredit sam isplatio a drugi sam jos cetiri godine! Imam lokal pod kirijom i radimo,porodicno bez opterecenja! Hvala TITU i Vucicu sada,na svemu jer nebih da menjam! Zivot je takav nekom,majka a nekom maceha! Pozz i uzivajte u rostilju za 1 Maj! Ko moze?!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.