Od sutra obavezni novi fiskalni računi sa QR kodom

Primena novog modela elektronske fiskalizacije od sutra je obavezna u Srbiji.
Od sutra obavezni novi fiskalni računi sa QR kodom
Foto: 021.rs
Istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je danas Ministarstvo finanasija.
Kada je reč o e-fiskalizaciji, taj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od 1. maja svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.
Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije je počeo 1. novembra i završava se danas. U toku trajanja tranzicionog perioda paralelno su funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.
 
Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uređaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara.
 
Kada je reč o novom sistemu elektronskih faktura, od sutra nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora. Sutra nastupa i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.
 
Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu koju je izdao subjekt javnog sektora primenjivaće se od 1. jula 2022. godine. Oaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, a to su i datumi od kada se primenjuje obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednosti.
  • Poreski obveznik

    30.04.2022 16:59
    Kadar
    Mogli ste da osposobite kadar koji treba da objasni proceduru fiskalizacije.Ovako, srecno nam svima.
  • Jedina sreća

    30.04.2022 15:25
    u nesreći
    je što su sns kadrovi zaposleni prko veze bez znanja i iskustva tako da teško da će funkcionisati.
    Niste u stanju ni najobičnije aplikacije tipa glovo da napravite a kamoli sprovedete. Debili.
  • QR

    30.04.2022 14:29
    I onda jedan isti QR može da očita 2 od 5 čitača / app na nekoliko različitih mobilnih a svi otkucani fiskalni su zaprimljeni u Poreskoj - izveštaj ispravan! Pa kad sad krenu da smaraju ovi sto im se ne ocita QR
    A velicina fiskalnog kao da tepih treba pokriti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija