Polovina mladih na Birou duže od godinu dana, oni koji rade jedva sastavljaju kraj s krajem

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji je u "NEET" statusu, odnosno nije zaposlena, niti je u obrazovanju ili stručnoj praksi.
Polovina mladih na Birou duže od godinu dana, oni koji rade jedva sastavljaju kraj s krajem
Foto: Pixabay
Takođe, polovina mladih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana, saopštio je Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP).
Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom je, kako se navodi u saopštenju, 11,6 odsto mladih, dok je među nezaposlenima romske nacionalne manjine 28,3 odsto mladih.
Iz BCLJP su istakli da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu, jer nemaju adekvatne i stabilne prihode od rada, kao i da su zarade mladih od 15 do 29 godina za 16 odsto manje od opšteg proseka.
 
"Osam od deset zaposlenih u Srbiji je subjektivno siromašno, što znači da njihova primanja nisu dovoljna da njihovo domaćinstvo 'sastavi kraj s krajem', a čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja s krajem, što je rezultat toga da većina mladih živi sa roditeljima", stoji u saopštenju.
 
Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih i nedostojnih uslova rada, BCLJP navodi da je zabrinutost izrazio i Komitet Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava, koji je u svojim zaključnim preporukama pozvao Srbiju da unapredi mere aktivne politike zapošljavanja mladih osmišljavanjem konkretnih programa, kao i da preduzme konkretne mere da zaštiti učesnike u dualnom sistemu obrazovanja i mlade u programima stručne prakse od radne eksploatacije.

Teme

mladi
  • Grafico

    05.05.2022 09:02
    Gle cuda
    Drzava je legalizovala rad na crno - pa sada gle cuda.
    Opisacu situaciju iz perspektive svoje profesije.
    TRAZI SE GRAFICKI DIZAJNER
    Opis posla i obaveze
    1. Brend identity (logo dizajn) + posetnice (vizit karte, memorandum, poslovni koverat) / posao grafickog dizajnera
    2. Izrada kataloga, flajera, kalendara / posao grafickog dizajenra
    3. Etiketa za amabalazu proizvoda (graficki dizajn ambalaze)/ posao grafickog dizajnera
    4. Bilbord, plakat / posao grafickog dizajnera
    5. Vizuali za drustvene mreze (rekleme) - popust, akcija za neki proizvod / social media design - moze da radi graficki dizajner, a moze i web dizajner

    6. Poznavanje web tehnologije, kreiranje web stranica, kao i samog sadrzaja / - posao web dizajnera
    7. Osnove HTMLa i CSSa - programi koji sluze za programiranje WEB sajtova - posao web programera
    8. Poznavanje i rukovanje digitalnim fotoaparatom, za potrebe fotografisanja proizvoda kompanije - posao fotografa
    9. Video editovanje (obrada video zapisa), poznavanje softvera - (AdobePremier) - Posao video montazera
    10. Post produkcija (poznavanje softvera - Adobe After Effects - posao ljudi koji se bave animacijom (animatori)

    GRAFICKI DIZAJNER u Srbiji za poslodavce predstavlja sklop 4-5 razlicitih zanimanja sa poznavanjem izmedju 5-7 softvera, od kojih je kvalifikovan samo za Gr. dizajn, za sve ostalo je priucen i praktisno i radi na crno sve van okvira svoje profesije, naravno za jednu platu i prijava na minimalac, a koliko toga jos ima u drugim oblastima
  • Bane

    02.05.2022 22:22
    Novi i zatečeni...
    Zato su javna preduzeća institucije i organi državne uprave prepuna onih sa nepotrebnim ili nedovoljnim kvalifikacijama. I nisu u pitanju samo "kadrovi" koji su ubacivani posle 2012. nego i oni koji su "zatečeni" odn. koji su ubacivani ranije, od 2008. do 2012.
  • lala

    02.05.2022 18:16
    botovi udaraju lajkove
    Vidim da ovi maratonski diplomci, odnosno kupljeni diplomci, udaraju negativne lajkove na komentar u vezi njihove kvalifikacije i diploma. Istina boli sendvičari moji. Ne vredi kupovati, lagati, krasti, otimati, lagati, biti u politici radi bogaćenja, morate nešto i znati. Ajde vi lepo krenite ispočetka u srednju pa na fakultet, ima vremena i opet ćete stići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.