RFZO nabavlja oko 373.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa

Republički fond za zdravstveno osiguranje raspisao je nabavku ukupno 373.360 doza vakcina protiv sezonskog gripa za 2022/2023. godinu.
RFZO nabavlja oko 373.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa
Foto: 021.rs

To je manji broj doza u odnosu na prošlu godinu, kad je nabavljeno ukupno 470.000 doza sezonske, četvorovalentne vakcine.

RFZO namerava da sklopi okvirni sporazum sa dobavljačima koji imaju registrovanu vakcinu u Srbiji. Od ponuđača se traži da dostavi vakcine koje će odgovarati soju koji je aktivan u tekućoj sezoni na našem području, što je podatak koji svake godine utvrđuje Svetska zdravstvena organizacija.

Na ponuđačima je da dostave izjavu kojom garantuju isporuku vakcine po pojedinačnim ugovorima najkasnije do 3. oktobra ove godine. Adrese za isporuku će, kao i uvek, biti zdravstvene ustanove širom Srbije. Raspored isporuka vakcina utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
 
Prošle godine sklopljena su dva okvirna ugovora i to sa Institutom "Torlak" (vredan 283,6 miliona dinara sa PDV) i sa firmom "Farmalogist" iz Beograda (vredan 229 miliona dinara sa PDV). Dostavljeno je 230.000 doza vakcine Vaxigrip tetra (proizvođač Sanofi Pasteur) i 240.000 doza vakcine Influvac tetra (proizvođač Abbott Biologicals B.V.).
 
Ponude mogu da se dostave do 19. maja.
 
Vakcinacija se svake godine obavlja na način da prioritet za dobijanje vakcine imaju hronični bolesnici, oboleli od malignih bolesti, stariji građani, korisnici u gerontološkim centrima i zaposleni u istim, kao i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim službama. 
 
Iako je prošle godine načelno bilo moguće zakazati vakcinaciju putem eUprave, kako je 021.rs pisao, to u praksi nije bio slučaj. Naime, jedini način za dobijanje sezonske vakcine u novosadskom domu zdravlja bio je po uputu izabranih lekara, koji prvo obavljaju procenu opšteg zdravlja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.