Lazarević: Ambivalentnost Srbije je neodrživa, mora da se usaglasi sa sankcijama prema Rusiji

Zemlja koja nastoji da pristupi EU ne može da zauzima ambivalentnu politiku prema Rusiji i Srbija treba da se uskladi sa sankcijama.

Ovo je danas iz Talina za Euraktiv Srbija i Betu rekla programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević.

Ona je rekla da je na konferenciji o bezbednosti Lenart Meri u Estoniji bilo dosta govora o položaju Srbije i o njenom značaju za izvoz moguće nestabilnosti u ostatak regiona.

Konferencija je počela 13. maja, a završava se danas.
 
"Takođe se govorilo o značaju snažnog angažmana EU sa Srbijom i sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem naročito, u kontekstu obezbeđivanja da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom EU i sa politikom sankcija", rekla je Lazarević.
 
Programska direktorka CEP govorila je na panelu o uticaju rata u Ukrajini na bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu i odnosu Zapadnog Balkana sa EU koji je održan po Četam haus pravilima.   
 
"Generalno postoji percepcija da Srbija nije uradila ono što bi trebalo da uradi i da nije na pravoj strani", rekla je Lazarević.
 
Prema njenim rečima, na konferenciji, i u diskusijama generalno, preovlađuje rešenost i odlučnost da se obezbedi sva moguća podrška Ukrajina da pobedi u ratu sa Rusijom i obezbedi sopstvenu samostalnost i pravu nezavisnost na dugi rok.
 
"U tom smislu, smatra se da jedna evropska zemlja koja nastoji da pristupi EU ne može da zauzima ambivalentnu, pa čak i donekle, u nekim trenucima, pozitivnu politiku prema Rusiji, ali je fokus na toj neodrživosti ambivalentnosti i na potrebi da se Srbija uskladi sa sankcijama", rekla je Lazarević.
 
Ona je rekla i da, prema njenom mišljenju, postoji razumevanje potrebe da se pomogne Srbiji i drugim zemljama, kao i generalno slabijim ili manje razvijenim zemljama koje će biti teško pogođene sankcija, i da im se obezbedi podrška u suočavanju sa posledicama uvođenja sankcija Rusiji.
 
Na skupu se govorilo i o diverzifikaciji energetskog snabdevanja za Evropu i o budućnosti politike sankcija prema Rusiji.
 
Na tom planu, kako je rekla Lazarević, i pored sagledavanja realnih problema sa kojima se vlade evropskih zemalja suočavaju, postoji velika doza spremnosti i pritiska da se sankcije dalje pooštravaju i da se zatvaraju do sada uočene "rupe" u implementaciji sankcija.
 
Lenart Meri je konferencija o bezbednosti i međunarodnim odnosima i tradicionalno se organizuje svake godine u Talinu.
 
Konferencija okuplja predstavnike vlada, civilnog sektora, tink-tenkova i privatnog sektora iz Evrope, Amerike i nekih azijskih zemalja a fokus su joj Rusija, Kina, odnos Evrope i Rusije.
  • Лиманац

    17.05.2022 09:08
    Бесмислице
    Амбивалентност Србије јесте одржива и Србија неће увести санкције Руској Федерацији.
  • Sabahudin

    16.05.2022 06:53
    Omerović
    Čitao sam rad dotične koji ke objavljen na Harvardu. Mislim da su njeni stavovi u vezi sa pasuljem prebrancem i srpskom kobasicom odveć avangardni u sveopštoj klimi klimatskih promena izazvanih prevelikom koncentracijom metana...
  • Мирко

    15.05.2022 22:27
    Јој
    Оканите се чорава посла, та јевропа нас само уцењује. Православље јединство а и братство.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.