Poverenik: Nismo kontrolisali EPS zbog navoda o prisluškivanju - nije bilo prijava

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da, kada je reč o navodima da u EPS-u postoje uređaji za prisluškivanje, njegova kancelarija tu kontrolu nije radila.

Razlog je, kaže on, to što nije bilo prijava.

Marinović je za televiziju Newsmax Adria rekao i da je ovo telo kontrolisalo centralu MUP-a zbog navoda da policija koristi kamere koje prepoznaju lica građana, ali da nije uočeno prisustvo takvih uređaja, preneo je portal Nova.rs.

"Poslao sam inspektore koji imaju ovlašćenja da vrše nadzor u MUP-u i utvrđeno je da postoje ti uređaji, ali da oni nemaju te tehničke mogućnosti kako se u javnosti o tome govorilo. Mogu da snimaju video i audio, ali nemaju mogućnost prepoznavanja lica. U Beogradu kojima je izdavan prekršajni nalog za zauzimanje javne površine, svi do jednog su legitimisani", kazao je Marinović.
 
Dodao je da je "u unutrašnjosti drugačija situacija, jer je tamo bilo mnogo manje ljudi, policija poznaje praktično sve građane", ali da će po potrebi slati inspektore kako bi proverili informacije oko nadzora.
 
"Policija ima pravo da snima javni prostor, ali to nije sofisticirano snimanje poput ovog koje pominjemo, gde građani mogu da se prepoznaju na osnovu snimanja. Kada je reč o EPS-u, njih nismo kontrolisali. Mi reagujemo kada nam neko pošalje pritužbu, ali po ovom predmetu nismo dobili ništa kao prijavu", rekao je Marinović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija