Kriminalci se obračunavaju, šalju se dojave o bombama, a fotelja direktora policije prazna

Srpska policija ima pune ruke posla sa otkrivanjem onih koji šalju lažne dojave o bombama, na ulicama grada ponovo se obračunavaju kriminalci, a funkcija direktora policije još uvek je upražnjena.
Kriminalci se obračunavaju, šalju se dojave o bombama, a fotelja direktora policije prazna
Foto: 021.rs

Ni posle skoro pola godine nije izabran naslednik Vladimira Rebića, kom je u decembru 2021. godine istekao mandat, izveštava N1.

Komandant Policijske brigade Dragan Vasiljević trenutno obavlja dužnost direktora policije, s obzirom na to da je mandat prethodnog direktora Vladimira Rebića istekao u decembru 2021. godine.
 
"Ovo nije prvi put u Srbiji da se dešava da na ključnim pozicijama budu ljudi koji nisu u punom kapacitetu ili mesto dugo ostaje upražnjeno. To se dešavalo ranije u prošlosti sa mestom načelnika Uprave kriminalističke policije. Ovakvi trendovi nisu dobri za reformu policije i za samo upravljanje", ocenio je za N1 politikolog Saša Đorđević, koji je godinama pratio reformu policije.
 
Pukovnica u penziji Slavica Radovanović, koja je više decenija radila u policiji, ne smatra da to što nemamo direktora policije toliko dugo ugrožava bezbednost građana, ali da je neophodno da on bude izabran.
 
"U ovakvim situacijama koje se dešavaju, direktor policije je osoba u koju građani imaju najviše poverenja i direktor policije je taj koji treba da daje izjave, treba da bude više prisutan u medijima i da apsolutno građanima pruža sve moguće informacije i podatke kako bi građani živeli spokojno, a i imali sliku pravog stanja. ne mislim da je to ministar", kaže Radovanović za N1.
 
Kada će se raspisati konkurs za direktora policije ne znamo, jer o tome se ne priča, iako je prošlo gotovo pola godine od isteka mandata Vladimira Rebića.
 
"U idealnim uslovima trebalo bi konkurs namestiti tako da postoji kontinuitet u upravljanju i u reformama. Ono što možemo da pretpostavimo je da će se to desiti nakon izbora nove Vlade, što ukazuje na to da neki spoljni politički faktori utiču na izbor profesionalnog sastava policije, što nije dobro", dodaje Đorđević.
 

Funkcija direktora policije je važna jer on je na čelu najoperativnijih policijskih uprava. A prioritetni poslovi Direkcije su od organizovanog kriminala, suzbijanje trgovine narkoticima i korupcije, preko borbe protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i zloupotrebe novih tehnologija do otkrivanja trgovine ljudima i sprečavanja i suzbijanja nasilja u porodici.

"Direktor policije mora da bude jedna nestranačka, neopredeljena ličnost. Velika uloga i zadatak direktora policije je da zajedno sa svojim saradnicima analizira događaje, planira i sprovodi aktivnosti kako bi građani živeli spokojno", zaključuje Radovanović.

  • Hm

    22.05.2022 10:02
    Hm
    Providno je ko šalje dojave o bombama. Juce na Novosadskom Sajmu ništa, on bio tamo! Vrlo providno.
  • B

    22.05.2022 08:57
    I kad je fotelja bila popunjen
    Ubijali su se kriminalci i policajci na dodatnom poslu.
    Da li su policajci koji rade za kriminalce policajci ili kriminalci?
  • Boban

    22.05.2022 08:37
    Boban
    Najkoruptivniji drzavni,sektor posle politicara je Policija! Mrssss

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.