Komunistička omladina traži da se zabrani skup u čast naciste u Beogradu

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozvao je "svu antifašističku i progresivnu javnost da digne svoj glas" i spreči pomen nacističkom generalu i zločincu Valteru Štetneru.
Kako piše Danas, SKOJ je istakao da je održavanje neonacističkog zbora u slobodarskom Beogradu koji je doživeo naci-fašističku okupaciju u Drugom svetskom ratu neprihvatljivo i uvredljivo i stoga pozvao nadležne da spreče održavanje "tog sramotnog skupa".
Kako je komunistička omladina saopštila, određene nacističke organizacije planiraju da u nedelju, 29. maja u 14 časova kod spomenika Neznanom junaku na Avali održe spomen zbor.
Kako za Danas objašnjava Aleksandar Đenić, prvi sekretar SKOJ-a, gotovo uvek je teško utvrditi ko stoji u organizaciji takvih neonacističkih okupljanja, jer te grupe često menjaju nazive, iako iza njih uvek stoje jedni te isti ljudi.
 
"Oni često menjaju nazive, poput Beogradskih nacionalista, Nacionalnog srpskog fronta i slično. Kako smo mi saznali, ovo okupljanje na Avali je u organizaciji jedne frakcije Koalicije nacionalista, koja se ranije zvala Beogradski nacionalisti. Oni su se tokom rata u Ukrajini podelili na one koji podržavaju rusku ili ukrajinsku stranu. Ovi poslednji su ti koji žele da organizuju skup u nedelju", kaže Đenić.
 
On dodaje da se za organizaciju okupljanja saznalo preko Telegram kanala, a da je najava brzo obrisana.
 
"Nacističke grupe najčešće komuniciraju preko Telegrama, jer na neki način rade ilegalno i žele da budu što više konspirativne, pa tako puste informaciju pa je obrišu", napominje Đenić i dodaje da se nacisti u Srbiji najčešće okupljaju na pomenima i komemoracijama, te ni ovaj skup nije iznenađenje.
 
Organizovali su i pomen za Franka, česti su pomeni u slavu Dimitrija Ljotića i Milana Nedića, ali se okupljaju i oko značajnih datuma vezanih za još drugih nacista i fašista.
 
"Valter Štetner je bio nacistički oficir nemačkog Vermahta i u tom smislu je odgovoran za brojne zločine koji su počinjeni od strane nacista kako u Srbiji, tako i na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe, njegove jedinice su počinile brojne zločine i širom istočne Evrope, jer je bio zadužen za front od Poljske ka Sovjetskom Savezu, učestvovao je u bici za Staljingrad, bio na Kavkazu. Svakako da su ideje nacizma nešto što ne sme da bude prihvaćeno od većine građana, već moraju da budu osuđene od čitavog društva. To je najveće zlo koje se do sada pojavilo u istoriji čovečanstva koje diskriminiše svako drugačije mišljenje i različitost, zbog čega čitavo društvo mora da se podigne i osudi rehabilitaciju takvih ideja", zaključuje Đenić.
 
On je dodao da će SKOJ obavestiti SUBNOR i druge antifašističke organizacije o planiranom skupu te da su već poslali dopis policiji, kako bi se takav skup sprečio.
  • Лиманац

    26.05.2022 07:03
    @Михајло
    Не.

    Национализам — љубав према нацији
    Патриотизам — љубав према држави
    То што си ти навео назива се шовинизам.
  • X

    26.05.2022 06:55
    X
    Docice vama opet neki Mustafa Golubic!!!
  • Михајло

    25.05.2022 20:17
    @лиманац
    Љубав према својој домовини уз поштовање других је патриотизам, а национализам је када сматраш да је твоја нација изнад свих осталих тј. мање вредне.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.