Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja škola: Navala na IT smerove

Završeni su prijemni ispiti za upis nadarenih učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.
Završeni prijemni za specijalizovana odeljenja škola: Navala na IT smerove
Foto: 021.rs
Prijemni je položilo 6.709 učenika, a u odeljenjima za IT, matematiku, geografiju, istoriju, fiziku, biologiju, hemiju, umetničkim mesta ima za 5.041 kandidata, piše Euronews Srbija
 
 

Prekobrojni ne treba da brinu, jer mesta ima u ostalim odeljenjima gimnazija i srednjih stručnih škola.

Nadarene đake čeka i polaganje male mature koja je zakazana za 27, 28. i 29. jun. Tek nakon toga, kada se saberu rezultati sa završnog i prijemnog ispita, mogu upisati željenu školu.
 
U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da je najveće interesovanje bilo za IT odeljenja, da je prijemni položilo 1.175 kandidata, a da mesta ima za 1.140 učenika.
 
Veće je interesovanje i za sportska odeljenja u gimnazijama. Prosvetne vlasti su za narednu školsku godinu povećale broj odeljenja (za tri), te ih je sada ukupno 16. Na 460 mesta je 726 učenika predalo sportsku dokumentaciju. Najveće interesovanje je u Sportskoj gimnaziji u Beogradu gde je za 160 mesta sportsku dokumentaciju predalo 405 učenika, navodi se u tekstu Euronews Srbija.
 
Veliko je interesovanje i za bilingvalna odeljenja i to za nastavu na engleskom jeziku. U Desetoj beogradskoj gimnaziji mesta ima za 30 učenika, a prijemni je položilo 119 đaka, dok u Nišu i Novom Sadu na jedno mesto konkurišu dva učenika.
 
I u Vazduhoplovnoj akademiji je veći broj učenika položio prijemni u odnosu na broj đaka koji primaju u bilingvalna, engleska odeljenja. Veliko interesovanje je i za francusko odeljenje u Trećoj beogradskoj gimnaziji gde je 59 učenika položilo prijemni ispit, a mesta ima za njih 30.
 
"Poraslo je interesovanje i za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Od ove godine imamo odeljenje i na mađarskom jeziku i tu je veliko interesovanje, imamo duplo više kandidata nego mesta", kažu u Ministarstvu prosvete.
 
 
Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 
 
Počelo je štampanje testova za malu maturu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Čitav proces obavlja se u skladu sa najstrožim bezbednosnim procedurama, a pristup prostorijama imaju samo ovlašćena lica.
  • Roko

    28.05.2022 22:27
    Kao i obično
    A kod upisa će odlučivati ko je čiji, a ne ko je bolji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.