DS: Uvesti prelazni period kako bi se odlučilo o potrebi i za prijemnim ispitima na fakultetima

Resorni odbor Demokratske stranke za obrazovanje predložio je da se u naredne četiri godine uvede prelazni period za odluku o prijemnim ispitima.
DS: Uvesti prelazni period kako bi se odlučilo o potrebi i za prijemnim ispitima na fakultetima
Foto: Pixabay

Prelazni period bio bi onaj u kojem bi fakulteti mogli da, uz rezultate velike mature, odluče da li je potrebno da maturanti polažu prijemni ispit.

U današnjem saopštenju DS podseća da bi za nepune dve godine srednjoškolci trebalo da polažu veliku maturu, a da se još ne zna na koji način će biti vrednovana, jer se fakulteti uglavnom protive tome da državna matura zameni prijemne ispite.

"Ukoliko bi se za neki studijski program zahtevao i prijemni ispit, to bi značilo da se uspeh boduje sa 40 poena, velika matura sa 30 i prijemni sa 30 poena. Na ovaj način bi se uvažili i rezultati velike mature i opravdane primedbe i sumnje fakulteta", saopštila je DS.
 
Pozvali su Vladu Srbije da tokom tog perioda sve fakultete uključi u izbor zadataka za veliku maturu, kako bi velika matura zaista mogla na najbolji mogući način da oceni znanje potrebno za upis na studije.
  • Vidoviti Limanac

    29.05.2022 18:16
    Prijemni
    Za početak, radim sa studentima na FTN-u.
    Iz generecaije u generaciju su uglavnom lošiji studenti nego ranije. Cenkaju se za ocene, ne dolaze, ne ispunjavaju obaveze i sve ono što inače studenti (ne)rade....
    Studiranje je fakultativno, nije obavezno, i ko sa na isto odluči mora na neki način da se izdvoji od onih koji nisu "studijski materijal".
    Kod nas studenti na prijemnom često ne znaju osnovne srvari iz mate a upisuju tehnički fax. Sada ukinite prijemni i počeće da se upisuju samo oni sa vezom ili oni iz manjih sredina (javna tajna kako rade škole u manjim sredinama)...
    Prijemni za fax mora da postoji.
  • Profesor univerzitet

    29.05.2022 15:14
    Zamena teza
    Postovane, posrovani, problem uopste nije u izboru zadataka, nego u nacinu polaganja Velike mature. Fakulteti opravdano strahuju da ce polaganje biti namesteno, tako sto ce mnogi medju onima koji treba da cuvaju maturante zapravo da im resavaju zadatke (na isti nacin na koji se to, posebno u malim sredinama, godinama dogadja na maloj maturi). Deca iz gradova ostace uskracena za pravo na studiranje, dok ce deca iz malih sredina ponovo biti favorizovana. U pitanju je plemenita ideja - da se mladi oslobode "stresa prijemnih ispita" - koja ce proizvesti jos veci drustvenu nepravdu (reprodukciju nemorala i pad kvaliteta). Prijemni ispiti su poslednja brana kvaliteta visokog obrazovanja. Kada bi Velika maturaa mogla da bude organizovana tako da POLAGANJE BUDE CENTRALIZOVANO, ona bi imala smisla. Ovako kako je zamisljena, a zasniva se na centralizovanom pregledanju testova, ona je zapravo - instrument nazadovanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija