Radnici Fijata odustali od protesta, socijalni program "zamrznut" do 10. juna

Posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, predstavnici sindikata i radnika Fijata rekli su da je danas dogovoreno da se socijalni program "zamrzava" do 10. juna.

Do tada bi trebalo da se postigne dogovor o sudbini zaposlenih u kragujevačkoj fabrici, piše Euronews Srbija.

Predsednik saveza samostalnih sindikata Saša Đorđević je posle sastanka koji je trajao oko dva sata, rekao da sutra neće biti ranije najavljenih prostesta u Kragujevcu, te da su sindikati preuzeli obavezu da u roku od 48 sati pošalju jedinstveni predlog Vladi Srbije. Najavili su i da će naredni pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije biti održani u Kragujevcu.

Zoran Miljković, iz Samostalnog sindikata Fijat plastika je rekao da su pregovori bili izuzetno teški.
 
"Direktno smo dogovorili sa premijerkom i sa ministarkama da se ucenjivački socijalni program koji je kompanije Stelantis ponudila radnicima 'zamrzava' do 10. juna. Mi ćemo u narednih 48 sati predati naš predlog rešenja Vladi Srbije. Odmah posle toga očekujemo novi sastanak i da sednemo da se dogovorimo. Jedinstveni stav svih sindikata i radnika koji su bili kod premijerke je da nijedan radnik ne može da dobije otkaz bez svoje volje. Može socijalni program samo na dobrovoljnoj bazi. Sve mimo toga vodi nas u proteste i na ulicu", rekao je Miljković.
 
Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata je rekao da je posle razgovora u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, dogovor da se iznađe što hitnije, u narednih nekoliko dana rešenje za zaposlene u Stelantisu i kooperantskim firmama koji su na spiskovima viška zaposlenih.
 
Predstavnik radnika Đorđe Milojević je rekao da predstavnici države, radnika i rukovodstvo fabrike moraju da se dogovore o visini otpremnine za odlazak, jer se zaposleni ne slažu sa otpremninom koju je ponudilo rukovodstvo.
  • H

    31.05.2022 09:10
    ?
    A ko bi platio otpremnine više nego što mora? Ako kolektivnim ugovorom nije utvrđeno više 1/3 bruto plate puta broj godina rada kod poslodavca i gotovo! Što se niste bunili protiv vlasti kada je usvajan zakon o radu?
  • Nikola

    31.05.2022 05:53
    *
    Kako vas navlače. Od vašeg socijalnog programa neće biti ništa.
  • Veverice

    30.05.2022 23:38
    Veverice

    27.05.2022 • 08:15

    Od samog početka, od 48 miliona eura koje će država dati Stelantisu da se Prvorođenu pojavi u odgovarajućem trenutku kada drama dostigne vrhunac i reši pitanje radnika FIAT-a je jasno koji je scenario.
    A mi smi ili veverice ili glupani i idioti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.