Reakcije na "tajni izveštaj" o Srbiji: Vlast gaji desnicu

U medijima se pojavio izveštaj obaveštajaca koji tvrde da Alekasandar Vučić odlaže formiranje vlade da bi odložio uvođenje sankcija Rusiji, a da će kao izgovor iskoristiti i prorusku opoziciju.

Izveštaj Evropskih obaveštajnih službi, ako postoji, zapravo je pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, saglasni su predsednici stranka desnice, piše N1. Oni negiraju i da ih Srpska napredna stranka finansijski ili logistički pomaže.

"Ja imam kontratezu – mislim da evropske obaveštajne službe sarađuju i podržavaju vlast Aleksandra Vučića. S jedne strane, ja ne znam da li će vlast koristi kao izgovor jačanje patriotskih snaga u budućem sastavu Narodne skupštine i nemam ništa protiv toga da se vlast plaši naše reakcije i da to bude jedan od razloga što neće uvesti sankcije Rusiji i mislim da s pravom treba da se plaši – ne nas kao političara nego reakcije naroda", kaže Boško Obradović, lider Srpskog pokreta Dveri.

"Nije istina, niko nas ne finansira ni SNS, ni niko drugi. Imamo jasne stavove i povodom ove Ukrajinske krize i sukoba Zapada i Rusije. Da li to neko koristi u neke svoje politikantske ili državotvorne svrhe - to je njegova stvar. Ako me pitate - da li bi mi to značilo, značilo bi mi utoliko što ja zaista smatram, nezavisno od Novog DSS-a, ili SNS, od bilo koje stranke u Srbiji - da bi bilo pogubno u ovoj zemlji da se svrstamo uz Zapad", izričit je predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović.
 
Isti dokument koji govori o desnici kao Vučićevom izgovoru za neodlučnost, za lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa navodi da postoje indicije o njegovoj "zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi 'trojanskog konja' koji izaziva razdor među opozicionim strankama. Partija se obratila saopštenjem i navela da želi da proveri autentičnost dokumenta.
 
"Danas smo uputili dopis gospodinu Borelju sa pitanjem da li je taj dokument uopšte autentičan, ja ne znam da li je taj dokument autentičan. Ali ono što znam jeste da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka", kaže Dušan Nikezić iz SSP-a za N1.
 
Nevažno i bezveze, tako je pominjanje desnice i Dragana Đilasa u izveštaju nazvao predsednik Srbije Aleksanar Vućić, rekavši da su navodi iz izveštaja pre svega uvredljivi za ljude koji se pominju u njemu i da njega nije briga za takve izveštaje.
 
"To govori kakvi su njihovi odnosi u opoziciji", naveo je Vučić i dodao da isti oni koji su, kada je bio bojkot izbora, govorili da "ne učestvuje jedina opoziciona stranka", sada su "promenili priču".
 
Dodao je da ne treba verovati svakoj reči iz takvih izveštaja.
 
Taktika odugovlačenja, pozivanja na proruske sentimente u populaciji - za domaće analitičare nije novina. Kao ni teza iz izveštaja da desnicu "vlast gaji u svoje svrhe".
 
"Ja isto mislim da je negovana i to zaista jedno oružje Vučićevo u toj političkoj diplomatiji okrenuta ka Briselu. Ranije je to bio Šešelj, pričalo se o tome da Vučić Briselu preti Šešeljem – ako odem ja, doći će vam Šešelj, mislim da danas preti 'ako odem ja doći će vam Dveri i Zavetnici' i da ćemo od Srbije napraviti zaista jednu desničarsku zemlju, jednu vrstu ruske gubernije", ocenjuje Nenad Čaluković, urednik magazina "Karakter".
 
Pritisak Evropske unije na Srbiju samo će se povećavati u narednom periodu, smatraju analitičari. Ili kako se Čaluković izrazio - nećemo moći i rusko jare i evropske pare.
  • Baka Stana

    09.06.2022 15:37
    Nego, zašto i dalje nema šećera? I to je patriotizam, ne može se voleti zemlja koja nas zbog hira zelenaša i špekulanata drži za budale.
  • Vladimir

    09.06.2022 08:58
    Bravo za vucica, sa licimerima i lazovima iz evropske unije i ne treba drugacije, a vi sto se zalazete za sankcije rusiji, zapitajte se zasto sem eu amerike i komonvelta niko drugi nije uveo iste
  • E

    09.06.2022 08:38
    E
    E tako bi voleo danas jos jednom opauce! Nama nije dovoljno dok nestanemo! A po meni se ide ubrzano ka tome jer treba naseliti ovu bogatu zemlju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.